20:35 / 07.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Paar podnio ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenoga vijeća HAZU

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O svojoj je odluci Paar izvijestio Predsjedništvo HAZU, predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.
Akademik Vladimir Paar podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Znanstveni motiv naveo je kao najvažniji motiv za ostavku u pisanom obrazloženju upućenom čelništvu HAZU.

Ostavku je, doznaje Hina, Paar tijelima Akademije uputio 5. ožujka. O svojoj je odluci izvijestio Predsjedništvo HAZU, predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

U obrazloženju ostavke akademik Paar, među ostalim, podsjetio je da je prije dvije godine prihvatio nominaciju Akademijina Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti za predsjednika Znanstevnoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU na koju ga je izabralo Predsjedništvo Akademije. Razlog moga prihvaćanja bila je namjera da se sustavom stručnih recenzija od širokoga spektra učitelja i nastavnika iz školske prakse, sveučilišnih profesora, akademika i drugih kompetentnih stručnjaka dođe do argumentiranih prijedloga u vezi reforme školstva, stoji u obrazloženju.

Paar: Objavom triju knjiga recenzija moj zacrtani zadatak u Vijeću je ispunjen i završen

Dobivenih 150 recenzija većim dijelom objavljene su u triologiji knjiga koje mogu znanstvenim i stručnim argumentima pridonijeti kvaliteti obrazovne reforme. Objavom tih triju knjiga moj zacrtani zadatak u Vijeću ispunjen i završen, piše Paar.

U obrazloženju stoji kako je, s druge strane, najvažniji motiv njegova odlaska s čela toga vijeća znanstveni. S tim u vezi istaknuo je kako su on i njegovi suradnici postigli, po njegovu mišljenju, značajne znanstvene rezultate na projektu koji vodi. Objasnio je kako je riječ o otkriću i uvođenju znanstvenih ideja i fenomena u bioinformatičkim istraživanjima problematike vezane uz postanak života (genetskoga koda), genomski evolucijski razvoj kognitivnih sposobnosti čovjeka i otkriće novoga prirodnog zakona, temeljena na novim genomskim simetrijama.

Paar je naveo kako su posljednjih godina njegov tim i on o tome objavili sedam publikacija u uglednim znanstvenim časopisima, te da su trenutačno u fazi znanstvene sinteze što zahtijeva i njegov povećan znanstveni angažman. Još jednom želim iskreno zahvaliti svim članovima Znanstvenoga vijeća koji su svojim kvalitetnim doprinosima visoke znanstvene i stručne razine pridonijeli uspješnom radu Vijeća. Vjerujem da će ti objavljeni rezultati biti od znatne koristi pri daljnjemu tijeku obrazovne reforme, te da će članovi Znanstvenoga vijeća nastaviti uspješno raditi na budućim izazovima reforme, zaključio je obrazloženje svoje ostavke akademik Vladimir Paar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!