13:56 / 29.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Pacijent iz dubrovačke bolnice boluje od ospica

-

-

Foto: - / -

Pacijent iz dubrovačke bolnice boluje od ospica, potvrdio nam je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.
Pacijent iz dubrovačke bolnice boluje od ospica, potvrdio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.Ravnatelj Bekić
 na konferenciji za novinare rekao je kako je prošli tjedan 34-godišnji muškarac primljen u bolnicu sa simptomima ospica. Oboljeli je iz Stona i nije bio cijepljen. Podrijetlom je s Kosova, gdje je proveo posljednja dva i pol tjedna, pa se sumnja da se ondje i zarazio.

Bekić je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a rekao da ne očekuje epidemiju, obzirom da se radi o izloliranom slučaju. Po prepoznavanju simptoma poduzete su epidemiološke mjere prema pacijentu, kao i svima onima koji su bili s njim u kontaktu - medicinskom osoblju i pacijentima na hitnom prijmu. Istaknuo je da se pacijent dobro osjeća i ako se ovako nastavi, do kraja tjedna bit će kod kuće.

Grad Dubrovnik uvijek je prednjačio kroz povijest po medicinskim dostignućima i uređenju zdravstvenog sustava. Nažalost posljednjih nekoliko godina da li kao posljedica nekakvih internet skupina, društvenih mreža, došlo je do pritiska na roditelje i roditelji su odustali od cijepljenje svoje djece, što je loš potez, rekao je Bekić, naglašavajući da Dubrovnik ne može izbjeći strane turiste, te potencijalne pacijente koji dolaze iz zemalja jugoistočne Europe gdje postoji zaraza ospicama.Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić izvijestio je kako je razgovarao sa županom o ovom slučaju. Pozvali smo sve one koji nisu cijepili djecu da to naprave. Čim smo doznali da se radi o takvom slučaju, izišli smo na teren, obradili smo sve za koje se sumnjalo da su bili u kontaktu s osobom za koju se tada sumnjalo da boluje od ospica, rekao je Lakić.

Ne isključuje mogućnost da je oboljeli nekoga zarazio i da taj netko neće razviti ospice i dalje širiti bolest. Zato još jednom poziva sve liječnike da obrate pozornost na sve pacijente koji im dolaze i o eventualnim sumnjama izvijeste Zavod i infektologiju Opće bolnice Dubrovnik.

Pozvao je i pedijatre da djeluju aktivno i potiču roditelje na cijepljenje te sve necijepljene osobe da to što prije učine. Cjepiva će biti dovoljno, naručene su i dodatne doze, rekao je Lakić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!