14:41 / 30.09.2020.

Autor: Ivica Grudiček/T.V./HRT

Pacijent preminuo tijekom hemodijalize, primio pogrešno sredstvo

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pacijent u Čakovcu preminuo na hemodijalizi. Primio je pogrešno sredstvo tijekom postupka, stoji u izvješću Županijske bolnice Čakovec.
Pacijent u Čakovcu preminuo je na hemodijalizi. Primio je pogrešno sredstvo tijekom postupka, izvijestila je Županijska bolnica Čakovec. Obitelj preminulog A. T. iz Štefanca pored Čakovca je u šoku, podignuli su kaznenu prijavu protiv počinitelja. U vezi s ovim slučajem oglasio se i ministar zdravstva  Vili Beroš koji je kazao kako je riječ o sumnji na stručnu pogrešku, ali to sve još treba dokazati. 

Beroš: Riječ je o sumnji na stručnu pogrešku      

Ministar Beroš je izrazio sućut obitelji i kazao da je u Čakovec upućena zdravstvena inspekcija koja će o svom nalazu i rezultatima obavijestiti nadležne institucije, zdravstvenu komoru i zainteresiranu javnost.

Bolnica je izvijestila da se jučer u Županijskoj bolnici Čakovec dogodio neočekivani neželjeni događaj sa smrtnim ishodom.

Petero preminulih, 213 novooboljelih od koronavirusa

Ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak za HTV je objasnio što se dogodilo.

- Jučer tijekom poslijepodneva tijekom hemodijalize našeg kroničnog pacijenta, '58. godište, s područja Međimurja, tijekom postupka je primijenjeno intravenski sredstvo koje se inače primjenjuje u takvim situacijama i sličnim drugim postupcima lokalno ili topički. Momentalno, kako je pacijent bio u bolnici, su poduzeti maksimalni napori intenzivnog liječenja i u par navrata reanimacije koja je, nažalost, sinoć završila tragično. rekao je ravnatelj te izrazio sućut obitelji preminuloga. 

- Za sada, ono što znamo, je da je primijenjeno lokalno sredstvo koje se u takvim okolnostima ne bi smjelo davati intravenski, a sve ostalo će, naravno, pokazati inducirana obdukcija, dodao je ravnatelj.


Ranije je iz bolnice objavljeno kako je preminulom A.T. bila izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s osobom pozitivnom na COVID-19, dana 29. rujna 2020.

U Županijskoj bolnici Čakovec provode se propisani postupci i procedure kako bi se razjasnio neočekivani neželjeni događaj. O svemu je obaviješteno  Ministarstvo zdravstva i sve mjerodavne institucije, priopćeno je iz bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!