Čusek Adamić u Dnevniku HTV-a: Ako ne stanemo na loptu, neće biti dobro

14.04.2021.

16:33

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/Regionalni dnevnik/D.S./D.M./HRT

Katica Čusek Adamić

Katica Čusek Adamić

Foto: HTV / HRT

Nakon što je bila jedna od najpogođenijih u drugom valu epidemije, u Varaždinskoj županiji stanje je, do sada, tijekom ovog proljetnog vala bilo zadovoljavajuće. No, epidemiološka se situacija na sjeveru zemlje znatno se pogoršala, potvrdila je u Dnevniku HTV-a Katica Čusek Adamić, voditeljica epidemiološke djelatnosti u ZZJZ-u Varaždinske županije.

- Situacija se znatno pogoršala u posljednja dva tjedna. Sedmodnevna incidencija sada je već veća od 450 na 100 tisuća stanovnika, a prije Uskrsa bila je malo viša od 200. To je rezultat našeg opuštanja i popuštanja - prije i nakon Uskrsa. Što bude više novozaraženih, bit će više hospitaliziranih i onih koji će završiti na respiratoru, kazala je Katica Čusek Adamić.

- Sve sad ovisi o nama samima i našem odgovornom ponašanju. Ako nastavimo s neodgovornim ponašanjem, okupljanjima i intenzivnim druženjima - neće biti dobro. Ali ako stanemo na loptu, na distancu i ograničimo kretanje bit će bolje za sve nas, poručila je.

U Varaždinskoj županiji danas je 159 novih slučajeva. Zabrinjava porast broja osoba kojima je potrebno bolničko liječenje pa je ukinut hladni operacijski program. Sve je veći broj oboljelih od COVID-a na bolničkom liječenju. Trenutačno su hospitalizirana 124 pacijenta. 18 je osoba na respiratoru. Sve je više pacijenata između 40 i 60 godina starosti, kazala je Sara Badžek koja se iz Varaždina javila za Dnevnik.  

Eksponencijalni rast broja hospitaliziranih 

- Nažalost, dolazimo u fazu u kojoj smo bili u studenome prošle godine. U OB-u Varaždin bilježimo eksponencijalni rast broja hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-a. Pacijenti su sve mlađi, sa sve težom kliničkom slikom, rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

- Mnogo veći postotak bolesnika zahtijeva liječenje u jedinici intenzivnog liječenja, u prethodnom valu bilo ih je između 8-10%, a u ovom valu, očito zbog drugog soja virusa, to je čak 15 %. Od 124 bolesnika koji su trenutačno na liječenju, čak 19 bolesnika se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih 18 na respiratoru. Budući da u jedinicama intenzivnog liječenja radi specifično obučeno osoblje, ponajprije se to odnosi na anesteziologe i anesteziološke tehničare, koje inače participira u radu operacijskog programa, morali smo parcijalno ukinuti hladni pogon. U ovom trenutku govorimo o operacijskom programu, u OB-u Varaždin će se i dalje zbrinjavati svi hitni, vitalno ugroženi pacijenti, kao i onkološki pacijenti, naglasio je.

Na pitanje što očekuje i prijeti li ponavljanje scenarija od prošle zime, Kudelić je odgovorio kako je Varaždinska županija trenutačno u hrvatskom prosjeku, no i nadalje se na području županije bilježe troznamenkasti brojevi novooboljelih od COVID-a te da će u idućih 10-ak dana 10-ak % od tog broja trebati bolničko liječenje. Pripremamo se za taj scenarij, već sada možemo prognozirati da ćemo imati oko 200 bolesnika na liječenju u našoj bolnici, kazao je.


Poruke iz "hrvatskog Bergama" 

Brzo smo zaboravili prizore iz takozvanog "hrvatskog Bergama", iz studenoga. Varaždinski liječnici nisu stigli ni predahnuti. Samo je jučer hospitalizirano 17 pacijenata. 18 je osoba na respiratoru.

- To su pacijenti koji puno prije dođu u bolnicu, razviju teške oblike bolesti i zahtijevaju vrlo rano intenzivno liječenje. Imamo bolesnika koji dođu u bolnicu i toliko su loše da moraju odmah na intenzivno liječenje. Riječ je o ljudima koji su 50 godina stari, kaže Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Renata Krobot.

I dobra vijest za kraj 

Sutra se u Varaždinu nastavlja masovno cijepljenje. Dosad je u toj županiji barem jednom dozom cijepljeno oko 13 posto stanovnika. Ovaj put, kaže ravnatelj HZJZ-a Marin Bosilj - planiraju cijepiti 1500 pacijenata Pfizerovim cjepivom i očekuju dobar odaziv.

Uz osobnu odgovornost, jedino to može zaustaviti brojeve koji ponovno eksponencijalno rastu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!