17:16 / 10.03.2021.

Autor: Regionalni dnevnik

Pad meteora u šibenskom zaleđu

Meteorit

Meteorit

Foto: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Hrvatska meteorska mreža potkraj veljače snimila je, sa svoje četiri kamere, pad meteora na području šibenskoga zaleđa. Prilično je izvjesno, navode, da je meteor preživio pad kroz atmosferu, stoga kreće potraga za tim vrijednim komadićem iz svemira. Jer pronalazak meteorita je uvijek koristan - osobito za znanost. Nakon pronalaska valja ga čuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće mnogo utjecati na njega.


- Riječ je o meteoridima! Oni, kad uđu u atmosferu, postaju meteori, a ako dospiju do tla, onda su meteoriti. Većina ih sagori. Naravno, ovisi o veličini, govori Viliam Lakić, astronom amater.

"Ulovile" su ga četiri kamere! Tragat će za djelićem svemira struka. Za početak: digitalnim očima - dronovima. A potom će na sumnjive lokacije kročiti i nogom. 

- Elipa pada je dosta dobro definirana. Područje je čista livada, nema minskih polja. Pričamo o nečem veličine oraha ili mandarine, govori Korado Korlević, Hrvatska meteorska mreža. 

Prema prvim rezultatima, koordinator meteorske mreže Damir Šegon je izvijestio da su snimke sa četiri kamere na pozicijama Zadar, Čiovo, Zvjedano selo Mosor i Humac - Općina Jelsa na otoku Hvaru, omogućile izračun putanje, iz kojeg je proizišlo da je tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi, te svoj sjajni put započelo na visini od 84 kilometra.

- Nakon nešto više od 4 sekunde preleta, meteoroid se ugasio pri brzini nešto manjoj od 3 kilometra u sekundi, na visini od 26 kilometara, pri čemu rezultat dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta upućuje na to da je dio meteoroida preživio svijetli let. Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što uz tipičnu gustoću od 3300 kilograma po metru kubičnom, daje tijelo koje odgovara kugli promjera oko 25 milimetara (nešto poput veličine loptice za stolni tenis ili golf), navode iz Hrvatskog astronomskog saveza (HAS). 

Nebeska tijela meteoroidi koja prilikom sraza s atmosferom Zemlje vidimo kao svjetlosnu pojavu meteore, ukoliko su dovoljno velike mase da ne izgore u potpunosti, padnu na površinu Zemlje i tada ih nazivamo meteoritima, ističu iz HAS-a.

Podsjećaju da na Zemlju iz svemira svakodnevno padne više od 40 tona materijala, koji najčešće u potpunosti izgori u našoj atmosferi, a povremeno se dogodi da neki veći komad preživi i stigne do površine Zemlje kao što je to sada slučaj. 

Meteorit je pao u Dalmaciju na šire područje grada Šibenika. 

Preciznije podatke o mjestu pada Hrvatski astronomski savez za sada neće iznositi u javnosti kako ne bi prouzročili meteorsku groznicu i kako bi eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti. 

Najavljuju da će u potragu za meteoritom uskoro krenuti organizirana skupina članova naših astronomskih društava.

Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa.

Izvanzemaljski ostatak na hrvatsko tlo padne 6 puta godišnje! Pronaći barem jedan od njih - želja je astronoma.  A Šibenčani i dalje pamte meteorit koji je pao u Jadransko more. Bilo je to prije četvrt stoljeća. 

I da je taj let trajao samo 1 sekundu. Znači da je išao otprilike 59 kilometara u sekundi! To je strašna kinetička energija!, naglašava Vilijam Lakić, astronom amater. 

Tijelo veličine rukometne lopte u Zemljinu atmosferu ušlo je brzinom od gotovo 20 kilometra u sekundi, a svoj sjajni put počelo na visini od 84 kilometra.  

Sada valja spasiti informacije koje taj vrijedni komadić krije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!