08:56 / 24.02.2019.

Autor: M.Š.

Pahor, Krstulović Opara i Posavec na splitskom polumaratonu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Splitu je održan 19. polumaraton. Prva tri mjesta osvojili su kenijski sportaši. Pobijedio je Samuel Naibei Kiplim.
U Splitu je održan 19. polumaraton. Prva tri mjesta osvojili su kenijski sportaši. Pobijedio je Samuel Naibei Kiplimo. Ukupno je bilo 2500 prijavljenih za utrku na 21 kilometar i više od tri tisuće za ostale utrke.

Svakako najzvučnije ime ovogodišnjeg polumaratona je Borut Pahor, predsjednik Slovenije, koji je i prije trebao doći, ali tek se sada sve poklopilo i to se ostvarilo. 

Podsjetimo, Pahor je bio na neformalnom susretu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u subotu u Zagrebu, da bi se zatim pojavio u Splitu na utrci.

U utrci na pet kilometara sudjelovao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Među trkačima je bio i međimurski župan Matija Posavec.

Među tisuću stranaca koji su došli u Split našlo se i tridesetak predstavnika Europske središnje banke.

Splitski maraton, ističu organizatori, postao je sportsko-turistički brend koji u zimske dane obogaćuje turističku ponudu.

Pahor: Što bi Slovenac došao u Split na snijeg?

Vremenski uvjeti u Splitu i danas su teški, puše jaka bura, no to ove godine nije omelo slovenskog predsjednika Boruta Pahora da sudjeluje u utrci jer, kako je rekao, navikao je na buru s obzirom na to da je blizu mora. Ipak dodaje, ova je bura malo jača. Slovenski predsjednik je rekao da bi želio istrčati polumaraton za manje od dva sata.

- Bitno mi je da sam došao u Split na polumaraton jer to mi mnogo znači. Prošle sam godine htio doći, ali nisam bio u najboljoj kondiciji, a i u Splitu je u to vrijeme bio snijeg. Što bi Slovenac došao u Split na snijeg? Danas je sjajno, poručio je slovenski predsjednik prije starta.

Krstulović Opara: Nisam se pripremao za utrku

Iako, kako je sam priznao, nije u najboljoj kondiciji, gradonačelnik Krstulović Opara sudjeluje u utrci jer ima dobru volju i snagu, veliko zadovoljstvo i entuzijazam koji će mu pomoći da istrči.

Za utrku se nije pripremao jer nije imao kada, no ostale su naslage sportskog i kondicijskog duha i vjeruje da će bez problema istrčati pet kilometara s obzirom na to da mu je zadatak doći do cilja i pobijediti samog sebe.

- Odličan je pogled jer nikada više nije bilo nasmijanih ljudi spremnih na lijepu utrku. Baš je veliko zadovoljstvo. Osjeća se pozitivna energija. Vjerujem da je ovo najbolja uvertira za maraton koji počinje od sljedeće godine. Ovo je, osim sportskog događaja, sjajan turistički proizvod. Siguran sam da se Split sve bolje pozicionira na pozornici maratona, polumaratona i gradskih utrka jer to i zaslužuje, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!