Pahor za HRT o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu

28.11.2022.

19:57

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Borut Pahor

Borut Pahor

Foto: HTV / HRT

Slovenski predsjednik dao je intervju za našu emisiju Agenda svijet, koju ćete moći vidjeti u srijedu u 20 sati na Četvrtom programu. Iz njegova razgovora s Dankom Družijanićem, izdvojili smo dio u kojem govori o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu.

- Iskreno ne mislim da će jednom u budućnosti granica biti drukčije određena od one određene arbitražnom presudom jer ne vidim drukčije rješenje. Pokušali smo to riješiti međusobno, ali uzalud. Želio bih još nešto dodati. Mislim da je politički vrlo mudro što unatoč tomu što Hrvatska nije priznala arbitražnu odluku, Slovenije nije blokirala širenje šengenskog prostora ili eurozone. Iznimno je važno nastaviti tradiciju izvrsnih odnosa koji su započeli prihvaćanjem, odnosno potpisivanjem arbitražnog sporazuma. Zasigurno znate da su se do studenoga 2009. godine, kada je s predsjednicom Kosor potpisan sporazum u Stockholmu, između Slovenije i Hrvatske 18 godina događali razni incidenti, pa i sigurnosni. Nakon potpisa tog sporazuma, bez obzira na sudbinu odluka vezanih uz arbitražni ugovor, ti incidenti su nestali, rekao je Pahor u intervjuu za Agendu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!