21:38 / 21.12.2019.

Autor: P.F./Hina/HRT

Pakoštane zabijelilo desetak centimetara tuče

-

-

Foto: - / -

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom pogodilo je šire zadarsko područje. U Pakoštanima je 10-ak cm tuče zabijelilo cijelo mjesto te zaustavilo promet.
Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom u subotu poslijepodne između 16 i 17 sati pogodilo je šire zadarsko područje, a u Pakoštanima je desetak centimetara tuče zabijelilo cijelo mjesto te zaustavilo promet.

-
Nije riječ o neobičnoj pojavi. Golemi grmljavinski oblak kumulonimbus putovao je iz Italije prema Dalmaciji i na zadarskom je području 'istresao' u sat vremena sedam litara kiše po četvornom metru. Najgore je bilo u Pakoštanima, ali točne podatke o količini tuče dobit ćemo u nedjelju od kolega iz Biograda, kazao je Hini dežurni meteorolog DHMZ-a na postaji Puntamika u Zadru Anđelko Vidović.

Vidović je pojasnio kako je u kumulonimbusu visokom devet kilometara bilo puno akumulirane energije koja se "istresla" na zadarskom području.

Oblak je nakon Pakoštana nastavio putovati prema Kninu i dalje u Bosnu i Hercegovinu, gdje je također tijekom subote bilo mjestimičnih olujnih nevremena.

Obilna kiša padala je i na sjevernom Jadranu. U zaleđu Kvarnera na nekoliko mjernih postaja izmjereno je više od 200 litara kiše po četvornome metru. Zbog obilne kiše koja je naglo pala na vodom prezasićeno tlo, nabujale su istarske rijeke, posebno Pazinčica s pritocima, koja se izlila iz korita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!