12:14 / 02.03.2018.

Autor: M.M./HRT

Pakrac: Obilježavanje 27. godišnjice početka Domovinskog rata

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Domovinski rat u Hrvatskoj počeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske.
Domovinski rat u Hrvatskoj počeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske.

Prisjećajući se tih događanja, Mimohodom pobjednika ulicama Pakraca, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima pod visokim pokroviteljstvom Vlade i misom za poginule i umrle hrvatske branitelje Pakračani i njihovi gosti obilježili su 27. godišnjicu početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

U ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio njezin izaslanik Ante Deur, a u ime Vlade i njezina predsjednika Andreja Plenkovića ministar branitelja Tomo Medved.

Prenoseći čestitke hrvatske predsjednice njezin izaslanik rekao je među ostalim Pakračanima i sudionicima akcije: Pakrac je mjesto gdje se počela stvarati hrvatska država. Pakrac je sigurno temelj herojskog čina i vizija kroz koju smo poslije prolazili. To je onaj moment kad mnogi nisu vjerovali u ono što dolazi, a dolazio je jedan okrutan rat, ali pobjednički.

Zahvaljujući svim sudionicima akcije prije 27 godina, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao: Uvijek ćemo štititi istinu o Domovinskom ratu i prava hrvatskih branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!