Paladina: Ciljevi do kraja ljeta - 200 ili više gradilišta

01.07.2022.

10:52

Autor: M.Š./HRT

Ministar Ivan Paladina

Ministar Ivan Paladina

Foto: HRT / HTV

Na desetak lokacija u Zagrebu u tijeku je konstrukcijska obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada stradalih u potresu, a danas ih je obišao ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina i najavio dodatno stimuliranje modela samoobnove. Rekao je to u izjavi novinarima kod obiteljske kuće na adresi Selišće 27, ustvrdivši da je obnova te kuće pokazuje veliki organizacijski i financijski angažman države.

- Ova lokacija dobar je primjer, nigdje u Europi nema primjera gdje se država toliko financijski i organizacijski uključila u obnovu, kaže Paladina.

Najavio je da će njegovo ministarstvo dio aktivnosti usmjeriti na poticanje, olakšavanje i dodatno stimuliranje samoobnove, jer se kroz taj model zajedničkog rada vlasnika, ministarstva i provedbenih tijela može dodatno potaknuti i ubrzati obnova.

Na širem području Zagreba na desetak objekata izvode se radovi konstrukcijske obnove ili je ona završena i u potpunosti su isplaćeni kroz model samoobnove (dio obiteljske kuće, dio višestambeni objekti).

Građevinari poručuju da su radovi zahtjevni jer mahom je riječ o starim zgradama koje su tijekom godina često nadograđivane pa mjesta za novu pogrešku nema.

- Da se konstrukcija ojačava na način da kada bi ponovno došlo do potresa kakav je bio, čak i nekakav intenzitet veći, ne bi se više dogodila oštećenja koja su na ovom objektu nastala nakon ova dva potresa, kaže Marijan Belec, nadzorni inženjer. 

Na području Sisačko-moslavačke županije na 40 do 50 lokacija izvode se radovi konstrukcijske obnove ili gradnje zamjenskih obiteljskih kuća, a na nekoliko lokacija počela je gradnja višestambenih zgrada.


Do kraja ljeta 200 i više gradilišta

Cilj je da do kraja ljeta takvih gradilišta bude 200 ili više, kaže Paladina, kao što je i najavio u svom planu ubrzanja obnove.

Zadovoljan je suradnjom s Fondom za obnovu, a u obilasku lokacija s njime je bila i ravnateljica Fonda Snežana Penović.

U stalnoj smo komunikaciji i u ovom trenutku provedbena tijela imaju dovoljan broj odluka, a Ministarstvo radi na povećanju kapaciteta kako bi se proces donošenja odluka ubrzao, ističe Paladina.

Vlasnik kuće u Selišću Igor Krajač rekao je kako su oni "ogledni primjer samoobnove", a sugrađanima koji žele obnoviti svoje u potresu stradale kuće poručio je da budu strpljivi.

- Samo dobivanje svih "papira" trajalo je šest mjeseci. Upornost, budite uporni, poručio je sugrađanima te istaknuo da su im u Ministarstvu i Fondu svi izašli u susret.

Od države će za konstrukcijsku obnovu dobiti 490.000 kuna, a za ostalo (prozori, fasada, unutarnji radovi) on i supruga digli su kredit.

Ministar će obići i Kraljevec, gdje je u tijeku konstrukcijska obnova višestambene zgrade, te dvije lokacije na Čučerskoj cesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!