Novi ministar Paladina obišao Sisačko-moslavačku županiju

12.03.2022.

14:28

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ivan Paladina

Ivan Paladina

Foto: HRT / IMS

Tri dana nakon što je preuzeo resor koji se bavi i obnovom nakon potresa, novi ministar Ivan Paladina, zajedno s ministrom Medvedom i potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, obišao je pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije. Pitanje kojim se sada ponajviše mora baviti novi ministar jest - kako ubrzati proces obnove?


Prije 12 dana počela je izgradnja prve zamjenske kuće u selu Strašnik. Vlasnica Željka zadovoljna, a povjerenje joj, kaže, ulijevaju stručnjaci koji svaki dan nadgledaju radove.

- Ono kad se srušilo, to je bilo strašno. Mi smo iz Zagreba došli živjeti ovdje u miru na selu među ptičicama i onda smo se našli među ruševinama. I stvarno nam puno znači da se konačno radi kuća, rekla je Željka Marinović, Strašnik.

Riječ je o jednoj od 10 zamjenskih kuća čiju izgradnju financira država. Ministar Medved kaže, na proljeće će Sisačko-moslavačka županija biti veliko gradilište. 

- U financijskom svjetlu mi trenutno imamo gotovo pola milijarde kuna raspisanih javnih poziva. Ponovit ću, sljedeći tjedan imat ćemo izabrane izvođače 10 višestambenih zgrada, potpuno nove zgrade na novim lokacijama, rekao je Tomo Medved, načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa.

Na sjednici Stožera civilne zaštite prvi je put sudjelovao i novi ministar graditeljstva. Rekao je da će broj zamjenskih kuća uskoro narasti na 30, no svjestan je da građani očekuju mnogo više.

- Mislim da je razumno i s moje strane profesionalno da zatražim neki period mira, otprilike mjesec dana da bih mogao onda reći vrlo konkretne planove i brojke, rekao je Ivan Paladina, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Borisa Miloševića novinari su pitali hoće li aktualna istraga USKOK-a, u kojoj je i on osumnjičenik, biti teret za obnovu.

- Kao javna osoba i političar moram biti spreman nositi se i s takvim teretom i ipak dati svoj doprinos rješavanju problema ovdje jer sam ovdje bio uključen od samog početka, rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

Prema najavama, u ponedjeljak bi trebala početi gradnja još triju obiteljskih kuća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!