16:47 / 24.09.2021.

Autor: HRT/Hina

"Palčići" donirali dva uređaja dubrovačkoj Pedijatriji

Donacija dubrovačkoj Pedijatriji

Donacija dubrovačkoj Pedijatriji

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

 Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" uručio je Općoj bolnici Dubrovnik dva uređaja za Odjel pedijatrije, bilirubinometar i fototerapijsku lampu, u ukupnoj vrijednosti oko 59.000 kuna.

Uređaji su primjenjivi u neonatologiji te služe za dijagnostiku i liječenje novorođenačke žutice. Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić istaknuo je kako će uređaji pomoći u svakodnevnom radu s najmanjim pacijentima.

- Pedijatrijski odjel je specifičan jer brine u najosjetljivijim malim pacijentima i zaista možemo biti zadovoljni socijalnom osjetljivosti građana, jer smo ovog ljeta već imali neke donacije, rekao je Bekić.

Voditeljica Odjela za pedijatriju Marija Radonić naglasila je kako se uređaj bilirubinometar smatra potrošnim materijalom te na starom uređaju rezultati nisu bili pouzdani pa je donacija time još vrijednija.

- Donacija je stigla u pravo vrijeme, čak i prije ove primopredaje, jer je uređaj u upotrebi već skoro šest mjeseci. I drugi uređaj, fototerapijska lampa, došao je u pravi trenutak, a riječ je o najnovijem modelu, rekla je Radonić. Podsjetila je kako to nije prva donacija "Palčića" Odjelu za pedijatriju, jer je 2021. godine doniran i reanimacijski stol.

Željka Vučko iz Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" podsjetila je kako su sredstva za donaciju nabavljena u humanitarnoj akciji "Palčići za Hrvatsku" kao nastavak akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu".

- Nakon potresa u Zagrebu krenuli smo s akcijom za zagrebačke bolnice stradale u potresu. Prikupili smo 5,7 milijuna kuna i donirali dvije zagrebačke bolnice. Međutim, val dobrote je bilo nemoguće zaustaviti. Ljudi su tražili da idemo dalje i da se akcija proširi na sva hrvatska rodilišta, rekla Vučko. 

Dodala je kako je nakon povrata PDV-a iz akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu", trebalo 2,45 milijuna kuna rasporediti na preostalih 25 rodilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!