10:24 / 05.06.2019.

Autor: HRT

Palfi: Imamo malih poteškoća

Foto:Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Foto:Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Uzavrelo je stanje u Živom zidu. Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić suspendirao je saborskog kolegu Branimira Bunjca. To je prouzročilo niz drugih kadrovskih rješenja.
Uzavrelo je stanje u Živom zidu. Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić suspendirao je saborskog kolegu Branimira Bunjca. To je prouzročilo niz drugih kadrovskih rješenja. Izjavu su medijima danas, iznoseći svaki svoju stranu priče, gotovo u isto vrijeme dali - Ivan Pernar, Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić.

Pernar je rekao kako je njegova odluka o napuštanju stranke ako Vladimira Palfi iz Sabora "izbaci" Branimira Bunjca konačna. Bunjac je optužio Palfi za "raspad Živog zida", a Ivan Vilibor Sinčić poručio je kako su "mnogi njegovi koleg trpjeli teror Bunjca i Pernara" te je najavio održavanje unutarstranačkih izbora u iduća tri mjeseca.

Razlog kaosa je svađa oko osvojenog mandata u Europskom parlamentu. Na pitanje hoće li doista izaći iz Živog zida ako Branimir Bunjac bude izbačen iz stranke i zamijeni ga Vladimira Palfi u Saboru, Ivan Pernar, jedan od osnivača Živog zida, danas je novinarima odgovorio: "Već sam dao izjavu na tu temu i moja odluka je konačna".

Rekao je i da je protiv toga da se unutarstranačke stvari rješavaju putem medija.

- Smatram da je to kontraproduktivno i osuđujem one koji su organizirali presicu na Zrinjevcu - rekao je.

Dogovor je po njemu uvijek moguć, kaže. 

- S moje strane je uvijek bio otvoren poziv za razgovor i ja bih volio da mogu sada telefonom nazvati Sinčića i reći 'Hej, idemo sjesti za stol?' - rekao je.

Na pitanje zašto to ne može učiniti, odgovara da mu je teško o tome govoriti i ponavlja da ne želi sudjelovati u propagandi protiv vlastite stranke.

Upitan je li ovo početak raspada Živog zida, odgovara kako to ne ovisi o njemu.

- Jedna osoba odlučuje o tome i pitanje je hoće li ta osoba staviti ispred interes stranke ili svoje osobne interese - dodaje.

Na pitanje je li Vladimira Palfi oduvijek "vukla konce" u stranci, odgovara:

-  Ne želim ružno o bivšim kolegama, jer bih onda govorio o sebi.

Kasnije se ispravlja pa kaže da "još uvijek nisu bivši kolege".

- Još uvijek nisu bivši, još uvijek ima nade. Nadu ne gubim, ali kako vrijeme prolazi, kako gledam poteze određenih osoba, imam nade sve manje - rekao je.

Na pitanje o opstanku Živog zida rekao je da će ostati upisan u registru političkih stranaka.

- Ona (stranka) ima svoja tijela, međutim pitanje je koliku podršku njeno trenutno vodstvo uživa. Kada bi Palfi izašla na unutarstranačke izbore, pitanje je koliko bi glasova dobila - rekao je.

U kasnijoj izjavi za medije rekao je i da je "najmoralnija stvar koju bi mogla napraviti Palfi - ostavka".Podsjetimo, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak je izvijestio da je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac suspendiran iz stranke jer se nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament to jest da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, točnije njih pet.

Budući da je taj dogovor onemogućen, istaknuo je Sinčić, našli su alternativno rješenje - da do parlamentarnih izbora on ide u Europski parlament. Objasnio je da zbog preferencijalnog glasovanja nije u mogućnosti dati svoj mandat bivšem glavnom tajniku stranke Tihomiru Lukaniću, a Bunjac mu ne želi prepustiti svoj.

Medijima se danas obratio i Branimir Bunjac.


- Svatko tko se usudi suprotstaviti samovolji jedne osobe istog trenutka dolazi na listu za odstrel i u stranci biva spuštan na najnižu moguću hijerarhijsku razinu. Tako stanje nastalo je zbog toga što je Ivan Vilibor Sinčić pod pritiskom svoje supruge odustao od bilo kakvoga vođenja stranke i kompletno je sve prepustio njoj, on danas u Živom zidu ne odlučuje o ničemu. Kulminacija ovoga problema tzv. suspenzije oko europarlamentarnih izbora, nastala je krajem listopada prošle godine, kada je gospođa Palfi odlučila da će u europarlament ići njezin bliski prijatelj i glavni tajnik stranke gospodin Tihomir Lukanić, a da bi se to ostvarilo, svi oni koji bi eventualno mogli preferencijalno dobiti glasove i njega preskočiti, morali su biti maknuti s liste za europski parlament, prije svega gospodin Pernar i ja.

Osnovi problem koji je nastao oko njegove suspenzije proizlazi iz toga, kazao je, što je Živi u posljednje vrijeme, a posebno u posljednjih godinu dana "postao privatno vlasništvo jedne osobe, a ta osoba se zove Vladimira Palfi".

- Ona u Živom zidu odlučuje o svemu, neograničeno i samovoljno, rekao je Bunjac iz Živog zida.


Potpredsjednica stranke i Sinčićeva supruga Vladimira Palfi vraća se u Hrvatski sabor gdje ju je mijenjao upravo Bunjac, pa on time gubi i zastupničku fotelju.

Palfi: Imamo malih poteškoća

- Trenutno imamo malih poteškoća, ali svakako to nije kraj Živog zida. Nadamo se da ćemo male probleme uskoro riješiti, izjavila je Vladimira Palfi, potpredsjednica stranke i supruga predsjednika stranke koju Branimir Bunjac i Ivan Pernar optužuju za samovolju u stranci.

Evo što je rekla o odnosu s Ivanom Pernarom:

- Nije mi poznato da je gospodin Pernar izašao iz stranke. Čuli smo se, čak smo dogovarali da se večeras vidimo. Mi privatno nismo u svađi. Ima malih nesuglasica i razmirica, ali on i ja često ih znamo imati jer smo oboje takvog karaktera - eksplozivni smo znamo se zakačiti ali uglavnom riješimo probleme koje imamo, pa vjerujem da će i sada sve ispasti dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!