Palić o izmjenama ZKP-a: Imamo kritiku na neviđeno, dosta iracionalna reakcija

18.03.2023.

13:02

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Mato Palić

Mato Palić

Foto: HTV / HRT

Nekoliko subota unatrag svjedoci smo masovnih prosvjeda u Izraelu, gdje je na ulice izišlo oko pola milijuna ljudi jednostavno rečeno, ne slažu se sa pravosudnom reformom koju pošto poto želi provesti Benjamin Netanjahu.


Prijepor je nastao zakonskim prijedlogom da bi Izraelski parlament mogao ukidati odluke Vrhovnog suda. To bi ugrozilo odnos pravosudne i izvršne vlasti koja ide u korist autokratskih sustava. Više o ovoj temi, ali i nakanama aktualne vlasti da mijenja ZKP voditelj emisije "Studio 4" Petar Vlahov razgovarao je s Matom Palićem, ustavnim stručnjakom.

- Nije on jedini koji tako funkcionira, imamo takvih primjera u susjedstvu, on želi pod kontrolu staviti neovisni vrhovni sud jer pretpostavlja da bi taj sud mogao predstavljati problem njegovoj nesmetanoj vladavini u Izraelu. Takav model ponašanja predstavlja pad demokratskih standarda u Izraelu i pokušaj je autokratskog vođe da kroz institucionalne mehanizme osnaži svoj položaj i spriječi bilo kakvu formalnu proceduru koja bi ga mogla ukloniti s položaja, rekao je Palić.

Premijer Plenković najavio je prijedlog po kojem bi se mijenjao ZKP, odnosno zaustavilo curenje informacija kad je riječ o pravosudnim postupcima. Oporba je protiv takvog prijedloga.

- Mislim da su ocjene o premijeru Plenkoviću kao novom Orbanu dio dnevno-političke retorike koje sa stanjem u Hrvatskoj nemaju nikakve veze. Demokratski standardi više žive u RH. Što se tiče te ideje da bi se uvelo novo kazneno djelo kojim bi se sankcioniralo one koji dostavljaju informacije, mislim da se diglo previše bure jer šira javnost ne zna ništa više o tome osim da neće biti sankcionirani novinari, ne znamo kako se zove to novo kazneno djelo, ne znam tko su mogući počinitelji ni koja je moguća predviđena sankcija... Puno je pitanja, a nemamo nijedan odgovor. Imamo kritiku na neviđeno, a to je dosta iracionalna reakcija, smatra Palić.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!