Paljak: Istraživanja su pokazala da online nastava loše utječe na djecu

09:40 / 10.01.2022.

Autor: HRT/Dobro jutro, Hrvatska

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Foto: HRT / HTV

Početak nastave nakon blagdana u većini se škola u Hrvatskoj održava uživo. Iako je epidemiološka situacija loša i veliki je broj novooboljelih, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije nekoliko je dana rekao kako će se kao i do sada odluke o održavanju nastave donositi na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom, jer se to pokazalo dobrim.

Među novozaraženima je preko 800 učenika, oko 11% je udjela učenika. To zasad nije neki zabrinjavajući postotak i treba pratiti situaciju kako će se dalje razvijati. Ima iznimaka, ali velika većina ima uvjete da krene uživo u školama u drugo polugodište, rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

- Mjere su one koje su malo redefinirane u 11. mjesecu. Ostalo je i dalje na snazi. I dalje je omogućena izvannastavna aktivnost, sportske aktivnoti, a što se tiče situacije gdje se miješaju, jer i tu vrstu nastave imaju uglavnom u svojim odjelima. Obveze testiranja djelatnika je i dalje na snazi, dodaje. 

Pratimo intenzivno situaciju, što se događa u svijetu i u Europi. Ako dođe negdje do velikog proboja ili zaraze, može se lokalno prelaziti na online. Pokazalo se da su i u najtežim vremenima naša djela bila u školi, istaknuo je.

- Istraživanja su pokazala da online nastava loše utječe na njih kao i sama pandemija na mentalno zdravlje i djece i nas odraslih, rekao je.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!