19:40 / 28.08.2020.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/J.L./P.F./Tema dana/B.A./HRT

Palù: Škole se nisu zatvarale ni tijekom ratnih vremena

-

-

Foto: - / -

Sve razvijene europske i svjetske države slažu se oko toga da djeca trebaju ići u škole, rekao je Dragan Primorac.
Sve razvijene europske i svjetske države slažu se oko toga da djeca trebaju ići u škole, rekao je prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti, u večerašnjoj HRT-ovoj Temi dana, a jedan od najistaknutijih europskih virologa i mikrobiologa prof. dr. Giorgio Palù, koji je danas održao predavanje u Zagrebu, poručio je da se škole nisu zatvarale ni tijekom ratnih vremena.

• Drugi najgori dan u Hrvatskoj: 357 zaraženih, preminule 3 osobe
Sve o koronavirusu

Koronavirus ne posustaje. U svijetu je zaraženo više od 24 milijuna ljudi, a umrlih je više od 830 tisuća.

Palù je rekao da je u proteklih nekoliko mjeseci stečeno podosta znanja o virusu.

- To će nam pomoći za stvaranje novog cjepiva. Mnogo znamo, rekao je Palù u Temi dana, poručivši također da će se on cijepiti.

Koliki epidemiološki rizik predstavlja početak školske godine, odnosno odlazak djece u učionice? Primorac je rekao je da je u zadnje vrijeme objavljen niz radova te da svi rezultati direktno kažu da su djeca posebna populacija čiji je imunitet bitno snažniji.

- Djeca su sigurna. Prema objavljenim podacima, oni nikako ne bi trebali biti ključ transmisije unutar škole, ali ta djeca vrlo često prema radovima mogu dobiti virus od svojih roditelja, rekao je Primorac, dodavši da se sve razvijene europske i svjetske države slažu oko toga da djeca trebaju ići u škole.

Također je istaknuo da će u Italiji škola početi po potpuno istom epidemiološkom konceptu.

- Ako virus uđe u škole, postoji obrazac ponašanja, ali sustav nikako ne smije stati, poručio je Primorac.

Palù je rekao da postoje određene aktivnosti koje ne možemo zanemariti - škola, kultura, znanost, zdravlje i primarna proizvodnja u industriji.

- To morate zadržati, poručio je Palù, dodavši da se škole nisu zatvarale ni tijekom ratnih vremena.

- Djeca, pogotovo između, recimo, treće i desete godine života, doista nisu pod udarom ovoga virusa, napomenuo je.


Palù: Dobro je i sigurno da djeca idu u školu

Nova nastavna godina počinje za manje od 10 dana. Iako se učitelji i profesori pripremaju za skori početak nastave, pitanja je još mnogo. Istodobno u Zagrebu je predavanje održao jedan od najistaknutijih europskih virologa i mikrobiologa - Giorgio Palù.

Koronavirus goruća je tema u cijelome svijetu, brojna su istraživanja koja se njime bave, ali još je previše nepoznanica.

- Mnogo je novih otkrića, novih prilika za novi lijek. Veća je rasprava o epidemiologiji koja zapravo stvara najviše nejasnoća, kaže Palù.

Misli kako je dobra odluka da nastava u Hrvatskoj počne 7. rujna usporedivši je s ostalim europskim zemljama gdje je nastava već počela.

- Dobro je i sigurno da djeca idu u školu jer je znanost već dokazala da se ona ne mogu zaraziti te da teško prenose virus, rekao je.

A da je dobro da se učenici vrate u školu, misli i bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac.

- Prvo nikakva panika, druga stvar, virus će ulaziti u škole, u obitelji i slično. Bogu hvala da su simptomi iznimno blagi, kao što znamo, smrtnost kod djece, u djece je 0,03%, dakle djeca kao populacija su zaštićena osim u nekim ekstremnim slučajevima, ističe.

Ali postoje i zamke.

- Moramo biti oprezni samo kod jedne činjenice jer ta djeca odlaze kući, druže se s roditeljima da nam to ne bude put reverzne infekcije, objasnio je.

U slučaju da koronavirus uđe u školu, predviđeni su određeni scenariji.

- Nadam se da smo napravili sve moguće i predvidjeli sve moguće scenarije kako bi djeca što sigurnija bila u školi koliko je god to moguće, a radit ćemo i dalje i naravno da će se u ovakvim situacijama događati nepredviđene stvari koje ćemo nastojati rješavati, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Detaljne preporuke o organizaciji rada škola i nastave na daljinu bit će objavljene sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!