Pametni spremnici za otpad

01.06.2020.

12:41

Autor: HRT/Hina

default error photo
Sustav omogućuje odlaganje otpada bez kontakta, s pomoću senzora kojima se pokreće automatsko otvaranje vrata.
Na Europskom trgu predstavljen je 'EcoMobile' - sustav beskontaktnih pametnih spremnika za odlaganje i upravljanje otpadom, koji s pomoću preše smanjuje obujam otpada za sedam puta, a okvirna vrijednost sustava je 37 000 kuna.

Spremnici za staklo, plastiku i papir nova su dimenzija u odvojenom prikupljanju otpada.

- Dojavljuje popunjenost i ima mogućnost mehaničkog prešanja. Dojavljuje putem aplikacije i roku dva do tri sata slijedi pražnjenje. Idemo u nabavku spremnika najviše za miješani komunalni otpad. S ovim spremnicima ćemo morati prazniti jednom dnevno, imat ćemo uštedu i što se tiče ljudstva i mehanizacije, a planiramo ih postaviti na sva okretišta tramvaja, rekao je Jure Leko, direktor Čistoće.


- Rezultat je to višegodišnjeg rada domaćih stručnjaka iz tvrtke EcoMobile, a sustav je potpuno proizveden u Hrvatskoj, rekao je Aleksandar Ivanović iz tvrtke EcoMobile.

Dodao je da sustav omogućuje odlaganje otpada bez kontakta, s pomoću senzora kojima se pokreće automatsko otvaranje vrata.

Spremnici za odlaganje otpadnog papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, te izdvojeni spremnici za sitan miješani komunalni otpad, uključujući drobilice, koje omogućavaju smanjenje obujma otpada za sedam puta, stoje oko 37 000 kuna.


Ivanović je istaknuo da sustav autonomno, putem aplikacije, na popunjenosti oko 80 posto sam dojavljuje središnjem softveru koji je povezan s komunalnim vozilima, što djelatnicima olakšava rad. Rekao je da postoji mogućnosti raznih nadogradnji kao što su mjerači čistoće zraka, buke, i sl.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji danas obilježava i 20 godina na čelu glavnoga grada, nazočio je predstavljanju zelenog otoka na Europskom trgu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!