15:49 / 12.03.2019.

Autor: V.K./Hina

Pametno poslalo zahtjev za zabranu okupljanja "molitelja" pred bolnicama

Fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL

Fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno poslala je predstavničkim tijelima prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.
Zbog novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno u utorak je poslala predstavničkim tijelima 29 gradova prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

Riječ je o najavljenim javnim okupljanjima u krugu ili ispred samih bolnica i zdravstvenih ustanova, a usmjerena su na žene koje u tim ustanovama dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili prekidu trudnoće.

Okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove uznemirujući su  za pacijente, osobito za žene koje su već traumatizirane svojom situacijom, poručuju iz stranke Pametno.

- Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude, ističu u priopćenju.

Stranka Pametno poziva se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da nisu dopušteni ni mirno okupljanje ni javni prosvjedi u blizini bolnica. Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma "blizina bolnica", Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu.

Zahtijevaju primjenu zakona i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na neuznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama, kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.

Prijedlogom o donošenju mjere o zabrani okupljanja Pametno je reagiralo na  inicijativu "40 dana za život" koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. Molitelji u 40 dana do Uskrsa žele, prema navodima s njihove službene stranice, moliti za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!