16:54 / 21.05.2019.

Autor: AnamarijaŠkorić/V.K./HRT

"Pametno selo"

-

-

Foto: - / -

Koncept "pametnoga sela" središnja je tema trećeg "Hrvatskog ruralnog parlamenta" koji se održava u Vodicama i Tisnom.
Koncept "pametnoga sela" središnja je tema trećeg "Hrvatskog ruralnog parlamenta" koji se održava u Vodicama i Tisnom.

Jednostavno rečeno, selo u kojemu bi svatko poželio živjeti. Mirno i sigurno, ali dobro povezano. Daleko od urbane vreve, ali sa svim blagodatima gradske sredine, od obrazovanja i zdravlja, do radnih mjesta. Ideja o konceptu pametnoga sela stiže iz susjedne Slovenije, koja je uz još 9 zemalja počela provoditi pilot projekte.

Pametni uređaji olakšavaju posao OPG-ovcima. Poput internetske vage u pčelarstvu. Košnice iz Kornata šalju signal do Vodica.    

- SMS dolazi na tvoj mobitel i ti u tomu trenu znaš što se taj dan događalo u tvome pčelinjaku. Ako vaga kaže plus jedna kilogram i 20 pčelar može biti zadovoljan, rekao je Ante Bulat, pčelar iz Vodica.

Od pametnog telefona do pametnoga sela dug je put. No jedini koji može zaustaviti iseljavanje. 

Upotrebom pametnih tehnologija, jačanjem društvene povezanosti i pružanjem alata za razvoj u budućnosti, pametna sela mogu pomoći vraćanju mladih i revitalizaciji ruralnih sredina, naglašava Phil Holgan, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu.

Slovenija probnu fazu provodi u tri općine. Hrvatska tek počinje.   

- Potrebno je napraviti strategije pametnih sela, znači, sveobuhvatni dokument koji će definirati sve lokalne potrebe, a staviti ih u kontekst novog doba, znači novog doba digitalizacije, rekao je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

A preduvjet je i brzi internet. Širokopojasna mreža kakvu u nas nemaju ni svi gradovi.

- Tri ulice dalje od centra brzina interneta je 1 Mb/s. Jasno vam je što to znači za bilo kakav ozbiljan gospodarski razvoj, za mlade obitelji koje danas žive od ovih modernih mreža, ističe Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

No u ruralne sredine se ulaže. U tri godine tri milijarde kuna iz europske blagajne, za vrtiće, društvene domove, ceste, kanalizaciju.

- Činit ćemo sve da naša sela i dalje žive, da budu pametna, ali i da se u njima čuje i dječji smijeh i dječji plač i da se čuje i vidi život u svima njima, zaključio je Tomislav Tolušić, otpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede.

Jer hrvatsko je selo danas više nego ikada pogođeno iseljavanjem. Koncept pametnih sela jedno je od rješenja da se spriječi njegovo odumiranje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!