Pandemija i dalje uzima danak, struka poziva na cijepljenje

19.08.2022.

19:45

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Testiranje na COVID

Testiranje na COVID

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada se pojavio prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u nas zabilježeno više od 1,2 milijuna slučajeva zaraze, a preminulo je više od 16 i pol tisuća ljudi. I danas imamo oko tisuću novozaraženih, u bolnicama je 600-tinjak pacijenata, na respiratoru 28 najteže oboljelih. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i službeno je objavio komu se preporučuje cijepljenje četvrtom dozom.


Četvrta doza preporučuje se starijima od 60 i ranjivim skupinama.

- Tri-četiri mjeseca nakon 3. doze, ali preporučujemo šest mjeseci nakon 3. doze i preporučuju se za sada samo Moderna i Pfizer za 4. dozu. Kad nekome dođe to vrijeme za primiti bilo 3. ili 4. dozu neka je primi, a ne da kalkulira i čeka kasnu jesen, upozprava Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

Savjet svojeg liječnika čeka gospođa Katica.

- Ako mi kaže da ću se cijepiti, ja ću se cijepiti, jer ova tri puta ja ipak vidim da je bio pomak, bilo je ljudi koji su umirali, ali hvala Bogu u našem domu nitko nije umro, kaže Katica Grgošić, korisnica Doma za starije osobe Dubrava Zagreb.

Procijepljenost u njezinu domu bila je visoka.

- Velika većina pristala se odmah cijepiti nakon takvog iskustva i evo do danas imamo 98% cijepljenih 2. doze, a 68% 3. dozom, kaže Milica Sučić, ravnateljica Doma za starije osobe Dubrava Zagreb.

Cjepivo štiti od težih oblika, ali i smrti. Pandemija i dalje uzima danak. Hrvatska ima veliku smrtnost.

- Svi osim jednog su stariji od 65 godina, svi imaju barem jednu kroničnu bolest, a gotovo svi su necijepljeni ili im je prošlo od zadnjeg cijepljenja više od šest mjeseci, kaže Ivan Lipovac, epidemiolog ZZJZ Krapinsko-zagorske županije.

- Profil cijepljenosti u određenoj populaciji sigurno igra veliku ulogu, ali najveći broj je vezan uz životnu dob i prateće komorbiditete zašto imamo visoku smrtnost od COVID-a, pojašnjava Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za zarazne bolesti "dr. Fran Mihaljević".

Unatoč velikom broju novih slučajeva, ljetni val nije opteretio bolnice. Na respiratoru je 28 osoba.

- Imamo bolesnike, baš jedna gospođa nakon tri godine korone i dalje se nije cijepila i nažalost razvila tešku kliničku sliku, baš smo je danas preselili u jedinicu intenzivnog liječenja, kaže Mahmoud Al-Muefleh, voditelj Odjela infektologije OB Čakovec.

- Trenutno nam je o kisiku ovisno 40 posto pacijenata što je zaključak da nam je omikron donio niže potrebe za kisikom i to je prednost ove mutacije virusa, kaže Alma Starčević, voditeljica COVID odjela KBC Rijeka.

Ali što jesen donosi nitko ne zna pa struka neumorno poziva na cijepljenje.


HZJZ snizio dobnu granicu za drugu docjepnu dozu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) snizio je u petak dobnu granicu za drugu docjepnu dozu protiv covida-19, koja se sada preporučuje svim stariijima od 60 godina i posebice osjetljivim odraslim osobama.

U izmijenjenim preporukama znatno je snižena dobna granica za drugu docjepnu dozu. U prethodnim preporukama iz travnja drugo docjepljivanje savjetovalo se starijima od 80 godina i onima iznad 65 godina u domovima za starije i nemoćne osobe.

Druga docjepna doza preporučuje se najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze.

Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje, ne preporučuje se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kada će ono biti dostupno, niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva, navodi se u najnovijim izmijenjenim preporukama HZJZ-a.

U HZJZ-u naglašavaju da se cijepljenje četvrtom dozom ne razlikuje ni po čemu od ranijih cijepljenja. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax) a docjepljivanje je moguće obaviti na svim lokacijama i punktovima na kojima se provodi cijepljenje.

Također, drugo docjepljivanje preporučuje se osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepljene tim istim cjepivom.

HZJZ napominje da se i druge osobe mogu docijepiti drugom dozom, osobito ako imaju kronične bolesti i povećani rizik od razvoja teških oblika covida ili ako im je to potrebno zbog administrativnih razloga.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je jučer utrošeno svega 112 doza cjepiva na području cijele Hrvatske, a od toga je 29 osoba cijepljeno prvom dozom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!