20:34 / 28.04.2020.

Autor: Jelena Šarić/HRT

Pandemija i potres ostavljaju trag i na psihičkom zdravlju

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: - / -

Izolacija, socijalna distanca, strah od zaraze ili potresa ostavljaju trag i na psihičkom zdravlju - nesanica ili tjeskoba javljaju se i u osoba koje dosad nisu imale takve smetnje.
Pandemija izazvana koronavirusom i potres u Zagrebu promijenili su život građana gotovo preko noći. Izolacija, socijalna distanca, strah od zaraze ili potresa ostavljaju trag i na psihičkom zdravlju - nesanica ili tjeskoba javljaju se i u osoba koje dosad nisu imale takve smetnje. Raste i potrošnja lijekova za smirenje.

Hitna pomoć u Zagrebu svaki dan zaprimi oko 650 poziva, a građani većinom zovu zbog psihičkih smetnji.

- Moramo znati da su građani više od mjesec dana u karanteni da žive pod jednim drugačijim načinom života, dnevnog ritma. Ne odlaze na posao veliki dio njih tako da se sigurno javljaju određeni sukobi unutar obitelji, ističe ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Žarko Rašić.

Povećao se i broj poziva u psihijatrijskim bolnicama Vrapče i Sv. Ivan Jankomir - dnevno ih zaprime stotine. Većinu pacijenata uspiju smiriti razgovorom, no dio ih se ipak hitno hospitalizira.

- Ovaj tjedan 50. očekujemo svakim danom sve više i kažem: mi smo spremni na to. Napravili smo i izolacijske odjele. Imamo odjel 1 pa odjel 2, gdje se bolesnici nakon dva do tri tjedna izolacije mogu premjestiti u bolnicu, ističe ravnatelj psihijatrijske bolnice "Sveti Ivan" prof. dr.sc. Igor Filipčić.

Psihijatrijska bolnica na Jankomiru otvorila je posebne ambulante u kojima liječnici primaju pacijente, pod strogim epidemiološkim mjerama.

- S obzirom da su liječnici opće medicine uputili već preko 50 zamolbi za bolesnike koji do sad nikad nisu liječeni, a koji sad pate od raznih stresnih poremećaja kao posljedica covida i potresa, dodaje dr. Filipčić.

Posljednjih nekoliko tjedana raste prodaja lijekova za smirenje i spavanje.

Izoliranost, gubitak krova nad glavom i strah od budućnosti dovode ljude do osjećaja nesigurnosti i beznađa.

- Naprosto su to najčešće anksiozni poremećaji, bilo da se radi o samo jednom osjećaju trpnje ili strepnje, osjećaju da se ne mogu opustiti pa onda iz toga ide nesanica pa do različitih akutnih ili manje akutnih depresivnih reakcija, objašnjava ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče dr. sc. Petrana Brečić.

Potres je, osim na zagrebačkim ulicama, ostavio traga i na psihičkom zdravlju građana.

Psihijatri upozoravaju - kako vrijeme odmiče, tako psiha sve više reagira.

- Za nekih 6 mjeseci do godinu dana kad se ljudi još više opuste onda će tek krenuti prava navala poremećaja, ističe dr. Filipčić.

- Tada ćemo se početi u jednoj opuštenijoj psihičkoj formi susretati sa svim posljedicama koje su donijele ove krize, dodaje dr. Brečić.

Epidemija će iza sebe ostaviti mnogo depresivnih i anksioznih reakcija, porast će broj suicidalnih osoba, ali i oboljelih od civilnog PTSP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!