16:35 / 16.02.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pandemija pogubno djelovala na rad škola stranih jezika

Pandemija pogubno utjecala na škole stranih jezika

Pandemija pogubno utjecala na škole stranih jezika

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HRT / HRT

Nakon što su od 27. studenog 2020. bile zatvorene, odnosno tečajeve su mogle obavljati online, školama stranih jezika dopušteno je da, poštujući stroge mjere, mogu početi rad u ograničenim skupinama. 

Više od 1.000 škola tjednima je apeliralo na Stožer da im se dopuste predavanja jer su se polaznici masovno ispisivali, a neke su zbog pandemije trajno ugašene. Nakon dva i pol mjeseca učenje jezika nastavljeno je u klupama, držeći se mjera.

Proteklih mjeseci ove škole su bilježile gubitke, jer nastava online polaznicima nije odgovarala.

- Gubici su neminovno tu, nemamo upis kakav smo imali prijašnjih godina. Kad je bilo naznaka da će se nastava održavati online mnogi su polaznici u startu odustajali, kaže Vesna Ruljkić iz Škole stranih jezika Šimunić.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj djeluje više od 1000 privatnih škola. Sve su doživjele gubitke, a neke su dijelile otkaze i trajno se zbog pandemije zatvorile.

Lidija Buljan iz Jezično-edukativnog centra Didasko u Čakovcu, ističe da neke tvrtke nisu željele platiti online tečajeve, vrtićka djeca nisu mogla pohađati tečajeve i to se odrazilo na pad prometa.

Pad je iznosio i do 40 %, što neke škole nisu mogle izdržati.

Irena Žiger iz Zajednice škola za strane jezike pri HGK rekla je da je gubitak velik, da jedva opstaju.

- Ako nemamo osobne dohotke, Europa je otvorena, čeka naše profesore koji su dobro osposobljeni, upozorava.

ako je većina škola opstala, boje se da bi ponovno zatvaranje bilo pogubno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!