16:51 / 25.12.2020.

Autor: Lana Gašparac/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pandemija usamljenosti

-

-

Foto: - / -

Živjeti u strahu od zaraze i pod posebnim mjerama nikomu nije lako. Najviše su pogođeni korisnici domova za starije koji su izolirani od bližnjih i tako još usamljeniji.
Živjeti u strahu od zaraze i pod posebnim mjerama nikomu nije lako. Najviše su pogođeni korisnici domova za starije koji su izolirani od bližnjih i tako još usamljeniji. Za Dnevnik HTV-a, posjetili smo Dom za starije na zagrebačkoj Lašćini.

Iako je zbog proboja virusa u samoizolaciji, 78-godišnji umirovljeni stomatolog nije klonuo duhom. Jedina veza sa svijetom su telefon, televizor i računalo.    

- Pa dnevno razgovaram sa sinom, rodbinom, s generacijskim prijateljima, a što se tiče računala u više smjerova sam aktivan jer sam urednik jedne mrežne stranice iz moje struke, a imam i kroz prozor lijepi pogled na Sljeme, rekao je Zvonimir Kaić, korisnik Doma za starije.

U snalaženju s novim tehnologijama, korisnicima pomažu vrijedni djelatnici doma, koji ih svakodnevno obilaze, nose im hranu, knjige, časopise.

- Malo da im uljepšamo dan, da ih pitamo kako su, možda neka smiješna anegdota. Kad ih pitamo kako ste, izdržite još malo, onda oni znaju nas tješiti i govoriti kako su izdržali i puno gore stvari pa će i ovo, govori Antonija Jambrošić, radna terapeutkinja.

No, to nije nimalo jednostavno, jer je za većinu umirovljenika prilično teška već i sama prilagodba na život u domu.

Ono što smo se trudili cijelo vrijeme je da naše aktivnosti ne stanu. Naše su se aktivnosti odvijale na isti način, ali samo u manjim grupama. Fizikalna terapija, radionice, gledanja filmova, društvene igre, tombola, šah, naglasila je Nataša Koražija, ravnateljica Doma za starije osobe "Park".
Ali sada je i to na čekanju. U domovima ove godine uglavnom nema druženja, ni posjeta. Ipak, mnogi se nadaju da će cjepivo sve promijeniti. Gotovo 80 posto korisnika zagrebačkih domova izjasnilo se da se želi cijepiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!