16:12 / 23.04.2020.

Autor: I.D./Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Panel ograde - zapreka i problem mještanima sela Mlini

-

-

Foto: - / -

Automobilom do ograde, dalje se po Mlinima ne može. Ili može, ali uz poziv policijskoj postaji Kopar, koja ima ključ, a za dolazak im treba 30-ak minuta.
Mještani pograničnog sela Mlini na Buzeštini u Istri do svojih oranica - koje su na slovenskoj strani - ne mogu zbog željeznih vrata koja su Slovenci postavili prije 20-ak dana, a navodno namjeravaju ograditi i šumu.

Ograđivanje šume ipak je zaustavljeno jer traju izmjere. Naime, pitanje je jesu li vrata, postavljena nasred ceste u selu Mlini, uopće na stvarnoj graničnoj crti. U međuvremenu, mještani s naše strane granice do svojih posjeda mogu jedino ako nazovu slovensku policiju, pa pričekaju da oni dođu i otvore vrata. I tako svaki put.

Automobilom do ograde, dalje se po Mlinima ne može. Ili može, ali uz poziv policijskoj postaji Kopar, koja ima ključ, a za dolazak im treba 30-ak minuta.

Dario Ugrin već 20-ak dana nije bio na svojoj oranici koja je dvjestotinjak metara udaljena od tih vrata. Iza njih su i dvije kuće, koje su na hrvatskom tlu.

- Svaki dan moram ići gore. Tu imam vrt.  A sada ne mogu ići, trebao bih zvati, ali zašto da zovem ako imam propusnicu? Ako je ključ tu, pa neka netko riješi, neka se dogovore, kazao nam je Ugrin.

Službeno, Slovenija je postavila željezna vrata kako bi spriječila ulazak migranata. Zasad neće biti dodatnog ograđivanja, jer se čekaju izmjere koliko su vrata na hrvatskom, a koliko na slovenskom teritoriju.

Pogledajte videozapis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!