12:34 / 02.04.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Panenić: Energetska politika Vlade doživjela je krah

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HEP je spašavao Petrokemiju jer je pozajmio 300 milijuna kuna za njezinu privatizaciju - dodao je Panenić.
Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić izjavio je u Osijeku kako posljednje poskupljenje energenata, struje i plina, pokazuje da je "energetska politike Vlade premijera Andreja Plenkovića doživjela krah".

Na konferenciji za novinare Panenić je rekao kako se krah energetske politike ponajprije očituje u "poskupljenju prema onima koje bismo trebali podupirati" te da pod utjecajem Vlade poskupljuje sve što bi se kroz državne tvrtke moglo očuvati na razini koja ne ugrožava razvoj gospodarstva.

- HEP se obvezao na kupnju 400 milijuna kubičnih metara plina iz LNG terminala, ali što će HEP-u taj plin, samo da bi spasio taj projekt. HEP je spašavao Petrokemiju jer je pozajmio 300 milijuna kuna za njezinu privatizaciju - dodao je.

- Umjesto da se radi na racionalizaciji troškova, koji mogu kompenzirati utjecaj vanjskh čimbenika, koji utječu na rast cijena plina i struje na svjetskome i regionalnom tržištu, mi cijelo vrijeme opterećujemo svoje profitabilne državne kompanije kao što su HEP i Plinacro, stvaramo dodatne pritiske koje nijedna buduća vlada više neće moći smanjivati i ovakvim odlukama dovodimo ih u situaciju da postanu novi Uljanici - upozorio je Panenić.

Kandidatkinja na listi za Europski parlament Ružica Vukovac istaknula je da je poskupljenje energenata novi udarac za Slavoniju, Baranju  Srijem, posebice za poljoprivrednike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

- Ne znam je li se naš ministar zapitao kako će nakon ovoga opstati ovo malo OPG-ova koji su, unatoč svim problemima i nepravdama, dosad uspjeli preživjeti i očuvati proizvodnju. Bojimo se da resorni ministar i cijela Vlada žive u paralelnom svijetu u kojem je njima očito jako dobro - rekla je Vukovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!