07:03 / 11.02.2020.

Autor: M.Š./HRT

Pao Bandićev GUP, prije toga odbijeni svi HDZ-ovi amandmani!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tri su moguće opcije raspleta situacije oko GUP-a.
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova odbacili gradonačelnikov prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument.

- Reakcije na pad GUP-a: Možda idemo na parlamentarne izbore
- Prekinuta sjednica zagrebačke Skupštine 
Nakon što je GUP pao tako što su Bandićevi zastupnici prvo odbacili HDZ-ove amandmane, a zatim je HDZ glasao protiv GUP-a, oporbeni zastupnici koji su predlagali referendum oko tog dokumenta, povukli su tu točku dnevnog reda koja je slijedila nakon točke oko GUP-a.

Zastupnici su glasovali o GUP-u. 18 je glasalo za GUP, a protiv 31!

- Objavljujem da nije donesena odluka o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana u predloženom tekstu većinom glasova, obznanio je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet

Glasovalo se o HDZ-ovim amandmanima. U većini amandmana 42 zastupnika bilo je protiv svakog amandmana, 7 je bilo za.

Konačno se u Skupštini iza podneva skupio dovoljan broj zastupnika, njih 49, čime zapravo postoji kvorum. No onda je HDZ-ov Kazimir Ilijaš zatražio stanku pa je opet odgoda do 13.20. On tvrdi da će njegova stranka ostati pri ranije izrečenim stavovima, što bi značilo da ne odustaju od 11 amandmana, a kojima se protivi Milan Bandić.

- Hrvatska demokratska zajednica je velika stranka, odgovorna i principijelna. Mi kod svojih stavova ostajemo i ti naši stavovi su nepromijenjeni, odgovorio je Ilijaš novinarima na pitanje jesu li uspjeli postići dogovor s gradonačelnikom Milanom Bandićem ili će povući amandmane. 

Dva puta ovoga prijepodneva nije bilo kvoruma. Prvo na početku u 10.30.

- Prisutna su 25 gradska zastupnika, kvoruma nema, sjednica se nastavlja u 11:40, rekao je potpredsjednik Skupštine Jozo Miličević.

Prilikom brojanja prisutnih zastupnika prije podneva, ponovo nije bilo kvoruma, te je sjednica odgođena za 12:40. HDZ-ovaca i Bandićevaca nije bilo u dvorani.

- Ovo se svelo na politički teatar apsurda u režiji loših glumaca Bandića, Plenkovića i Prgometa. Nema vladajućih, a cijela opozicija je ovdje. Mi sada moramo čekati da se oni u "nekim sobičcima" dogovaraju hoće li glasovati ili neće", rekao je SDP-ov Matej Mišić.

- Ovo što rade gradonačelnik Milan Bandić i premijer Andrej Plenković je cirkus od Gradske skupštine i Zagreba. Ovo više nema smisla. Pozivamo na razum i to da se odbije ovaj dokument,da se prestanu ponašati kao što su do sada - bahato i nedostojno Grada Zagreba. Pozivamo sve zastupnike da odbiju GUP i da prestanu od Zagreba raditi cirkus, a od građana građane drugog reda u Republici Hrvatskoj", kazao je Gordan Maras novinarima, komentirajući situaciju u Gradskoj skupštini.

- Tko su "žetončići"? Oni koji pripadaju Milanu Bandiću ili je gospodin Andrej Plenković postao jedan od njih, izjavio je novinarima nezavisni Renato Petek.

Svi se pitaju koji će biti epilog "trakavice oko GUP-a". Tomislav Tomašević sve naziva političkom trgovinom.

- Očekujem da amandmani neće biti izglasani jer ih neće podržati niti Bandić niti opozicija i očekujem da će sukladno svojim izjavama HDZ glasovati protiv GUP-a i da neće biti usvojen, rekao je nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Vladimir Ferdelji, a uoči nastavak zasjedanja.

- Ako amandmane gradonačelnik ne prihvati, mi ćemo glasovati protiv izmjena i dopuna GUP-a, rekao je HDZ-ov Ivan Čelić.

- Ja sam za prestanak igrokaza, ovog teatra apsurda u kojem sudjelujemo posljednjih nekoliko mjeseci. Mislim da je bilo dosta laganja Zagrepčana. Ukoliko kolege iz HDZ-a ustraju na svojim amandmanima, neka to jasno i glasno kažu, neka ostanu na sjednici, pa neka se glasuje o njima. Pa da vidimo kako će se glasovati, ako već ostaju u proceduri, kaže HNS-ov Tomislav Stojak.

Opcije su da se ide ili u glasovanje o amandmanima, odnosno odbijanje amandmana ili se ide u glasovanje o integralnoj verziji GUP-a.

Treća je opcija da gradonačelnik Milan Bandić sam povuče svoj GUP što bi značilo da se cijela priča odgađa za neko vrijeme.

Ilijaš: Ostajemo pri svojih 11 amandmana

- Jasno smo izložili svoj stav, ostali smo pri 11 amandmana. Ostajemo pri tome. Time želimo poslati jasnu poruku da smo odgovorni i principijelni, rekao je gostujući u emisiji "U mreži prvog" predsjednik kluba HDZ-a u skupštini grada Zagreba Kazimir Ilijaš.

Neki tumače da je HDZ-ovo podnošenje amandmana zapravo odugovlačenje, a zbog unutarstranačih izbora u HDZ-u.

- To jednostavno nije točno. Mi imamo kontinuitet našeg doprinosa vezano uz tematiku GUP-a. To je bitno znati i to sukus cijele priče. Nisu amandmani podneseni od danas do sutra.

Ilijaš ne otkriva karte kako će se HDZ postaviti ako njihovi amandmani budu odbijeni.

- Treba prvo vidjeti kako će proći glasovanje, a onda ćemo o daljnjim koracima.

Predsjednica kluba Glasa i HSU-a u skupštini grada Anka Mrak Taritaš komentirala je aktualnu situaciju.

- Gospodin Bandić i HDZ su u jednoj ozbiljnoj koaliciji. Bandić je sa svojim amandmanima rekao što misli o tom GUP-u. Ono što je tajnovito jest da nitko ne zna tko je radio te amandmane. Jednako tako kolege iz HDZ-a u srpnju imale 17, pa potom 15, a sada smo ostali na 11 amandmana. Ima nekoliko scenarija.

Pitanje referenduma, ovisi o tome kako će završiti ovo glasovanje.

- Ako slučajno se ne izglasa GUP, onda ta naša priča s referendumom nema potrebe, dodaje.

- Sigurna sam da ovakav GUP ne treba ići dalje. Tu sagu treba zatvoriti. Grad Zagreb zaslužuje da se radi novi dokument. Ako se želi ići u izmjene i dopune, onda unutra nisu trebale biti stvari koje rade prijepore. Ima i stvari koje su protivne zakonu. To se jednostavno ne radi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!