Pao informatički sustav u bolnicama!

18.08.2022.

10:40

Autor: T.V./Radio Sljeme/HRT

Zgrada HZZO-a u Zagrebu

Zgrada HZZO-a u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Građani, koji su jutros došli u bilo koju zagrebačku bolnicu, bili su neugodno iznenađeni. Naime, pao je informatički sustav tako da bolnice nisu imale uvid u elektroničke uputnice. Iz HZZO-a priznaju problem, a s KBC-a Zagreb poručuju - imamo problema, ali rješavamo ih.

Jutros - pad elektroničkog sustava naručivanja u bolnicama diljem Hrvatske. Što je dovelo do toga, nismo uspjeli saznati, no iz najveće bolnice u Hrvatskoj - KBC-a Zagreb doznajemo da će svi pacijenti biti zbrinuti, potvrdio je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, Milivoj Novak.

- Nažalost, desilo se to da je pao sustav elektroničkog naručivanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Naravno da sve to čini problema, ali problemi će se riješiti. Znači, svi bolesnici koji su došli, bez obzira jesu li došli iz Prečkog ili iz Dubrovnika, bit će zbrinuti. Ručno će se unositi podatci i svi će dobiti uslugu zbog koje su došli u KBC Zagreb, kaže Novak.

O kakvim je problemima riječ, pitali smo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

- Tijekom jutra je došlo do povremenog usporenog rada CEZIH sustava. Veći dio prometa se obrađivao, ali je dio korisnika imao problema pri radu. Korisnici sustava CEZIH su odmah nakon detektiranja zastoja obavješteni da postoje poteškoće u radu servisa za provjeru osnovnog osiguranja, te se osiguranje može provjeriti na službenim stranicama www.hzzo.hr, kaže HZZO.

Pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima je u svakom trenutku omogućeno, javljaju iz HZZO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!