14:42 / 01.08.2019.

Autor: T.V./Hina

Papa imenovao novog varaždinskog biskupa

Foto: Goran Damjanić za Varaždinsku biskupiju

Foto: Goran Damjanić za Varaždinsku biskupiju

Foto: - / -

Novi varaždinski biskup je mons. Bože Radoš. Na tu dužnost imenovao ga je papa Franjo nakon što je prihvatio odreknuće dosadašnjega varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka.
Novi varaždinski biskup je mons. Bože Radoš. Na tu dužnost imenovao ga je papa Franjo nakon što je prihvatio odreknuće dosadašnjega varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, objavljeno je u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu i u Papinskom hrvatskom zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Mons. Bože Radoš svećenik je Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Vijest da je Sveti Otac prihvatio odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji te za biskupa imenovao mons. Božu Radoša u Varaždinu je objavio prvi tajnik Apostolske nuncijature u Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

Josip Mrzljak varaždinski je biskup bio 12 godina, a do ređenja novog biskupa bit će apostolski administrator. Novinarima je rekao kako vjeruje da je Varaždinska biskupija živa zajednica Božjeg naroda.

Biskupsko ređenje mons. Bože Radoša bit će prvo u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo jer su prvi varaždinski biskup nakon utemeljenja biskupije 1997. godine mons. Marko Culej te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak 2007. zaređeni u Zagrebu. Datum biskupskog ređenja tek će se utvrditi.

Mons. Bože Radoš rodio se 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a nakon preseljenja obitelji odrastao je u Kuševcu u blizini Đakova. Nakon filozofsko-teološkog studija u Đakovu, magistrirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu i predavao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Prije tri godine imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!