Papa posvetio Rusiju i Ukrajinu: Molitve za mir diljem svijeta, i u Hrvatskoj

25.03.2022.

19:00

Autor: Dnevnik/HTV

Papa Franjo i Josip Bozanić

Papa Franjo i Josip Bozanić

Foto: Dnevnik / HTV

Papa Franjo je tijekom mise na Blagovijest u bazilici svetoga Petra posvetio Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu. Papinu pozivu na zajedničku molitvu za mir i čin posvete odazvali su se brojni vjernici diljem Hrvatske. 


Tisuće biskupa u katedralama i svećenici u crkvama diljem svijeta u isto vrijeme čitale su istu molitvu na lokalnim jezicima tvoreći tako najveći koordinirani crkveni događaj u svijetu u novijoj povijesti. U tu svrhu je tekst molitve bio objavljen na 35 jezika, što je rijedak događaj. Posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu povezano je s otkrivanjem trećeg dijela fatimske tajne.Naime, Gospa je tijekom ukazanja u Fatimi 1917. zatražila posvetu Rusije rekavši da će, ne bude li taj zahtjev prihvaćen, Rusija širiti svijetom svoje pogreške promičući ratove i progone Crkve.

- Ovih dana vijesti i slike smrti i dalje stižu u naše domove. I dok bombe uništavaju kuće naše nenaoružane braće i sestara Ukrajinaca, brutalni rat koji je pogodio brojne ljude i unio osjećaj patnje, kod mnogih izaziva strah i užasnutost. Osjećamo se bespomoćno i nedoraslo. Treba nam Božja riječ, treba nam Njegova poruka - ne bojte se!, poručio je papa Franjo.

- Ovih dana bombe razaraju mnoge kuće naše ukrajinske braće koja su bez obrane. Taj mrski rat (...) u svakome izaziva strah i pomutnju, rekao je Franjo pred oko 3500 vjernika među kojima su bili veleposlanici i Ukrajine i Rusije te predstavnici diplomatskog zbora.

Oko 2000 vjernika okupilo se na Trgu sv. Petra u Rimu prateći čin posvete putem divovskih ekrana, objavila je Sveta Stolica.

U Mariji Bistrici misu predvodio kardinal Josip Bozanić 

Papinu pozivu na zajedničku molitvu za mir i čin posvete odazvali su se brojni vjernici diljem Hrvatske. U Mariji Bistrici misu je predvodio kardinal Josip Bozanić

- Nije nam potrebno ići daleko u prošlost jer znamo kolike su molbe ovdje izrečene bogu i kolika su srca bila usmjerena Marijinom srcu tijekom stradanja u Domovinskom ratu. Upravo iskustva i slike iz naših patnja približavaju nas onima koji žive bol i život tjeskobe, ugroženosti, progonstva te obranu svoga doma i domovine, poručio je Bozanić. 

- Kardinal Bozanić se u društvu biskupa Zagrebačke Nadbiskupije, članova Vlade i veleoslanika podsjetio koliko je molitva bila važna našem narodu za vrijeme Domovinskog rata. Rekao je kako su ljudi u Hrvatskoj posebno osjetljivi kad gledaju ratna razaranja i patnje ukrajinskog naroda. 'Oslobodi nas rata i nuklearne prijetnje' jedna je od molbi unutar molitve, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Ružica Divac Borovečki

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!