Potpisana deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

25.08.2022.

16:33

Autor: P.F./Hina

Deklaraciju potpisali Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov

Deklaraciju potpisali Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov

Foto: Dnevnik / HRT

U Golubiću (obrovačkom), petnaestu godinu za redom, organiziran je znanstveni skup "Srpsko-hrvatski odnosi", na kojem je parafirana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Deklaraciju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) a dokument će potvrditi tijela jedne i druge zajednice na svojim tijelima, unutar demokratskog procesa.

- Budući da su države su opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu da surađujemo i da pozovemo naše zemlje da na stvarima od našeg zajedničkog interesa počnemo surađivati, rekao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Potpisana Deklaracija posljedica je višegodišnje suradnje te čini važan korak ka proširivanju institucionalne suradnje, ocijenio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

- Vjerujem da će ona imati posljedice ne samo kad su u pitanju pripadnici naše zajednice, nego i politike međudržavnih odnosa, kazao je.

Sljedeći korak je izrada konkretnog programa suradnje između institucija hrvatskog naroda u Srbiji i institucija srpskog naroda u Hrvatskoj, koji će se dotaknuti pitanja političkih odnosa, kao i novih oblika suradnje dviju strana.

- Nema sumnje da okolnosti u Europi i svijetu nisu išle na ruku suradnje između Hrvatske i Srbije, ali isto tako nema sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu zaštitile prostor suradnje, bilo od unutarpolitičkih, bilo od globalnih utjecaja, istaknuo je Pupovac.

Tijekom skupa "Srpsko-hrvatski odnosi", sudionici su se bavili temama vezanim za heroizaciju i političke mitove na prostorima Hrvatske i Srbije, a govorilo se i o poticajima od strane EU-a kako bi se potakao ruralni razvoj Dalmacije.

Uz znanstvenike na skupu su prisustvovali predstavnici Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i SDSS-a, kao i drugi politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, te lokalni dužnosnici.

Skup su organizirali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za povijest, demokraciju i pomirenje iz Novog Sada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!