13:36 / 16.09.2020.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT/HINA

Parolin u Solinu zaredio biskupa Antu Jozića

-

-

Foto: - / -

Parolin je podsjetio na Papin poziv upućen svakom nunciju da bude Božji čovjek s neizostavnom poniznošću.
Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u Solinu je za biskupa zaredio apostolskoga nuncija u Bjelorusiji mons. Antu Jozića. Parolin je u propovijedi podsjetio na poziv pape Franje upućen svakom nunciju da bude Božji čovjek; čovjek Crkve s neizostavnom poniznošću.

- Plenković s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom

- Pozvan si biti Papin glas u državama i crkvama u koje si poslan, sa zadaćom da objavljuješ, širiš i, ako je to potrebno, braniš Papino učenje i stav Svete Stolice o glavnim pitanjima o kojima se raspravlja u suvremenom svijetu, poručio je Parolin mons. Joziću i dodao kako to treba raditi "s posebnom pažnjom prema dostojanstvu ljudske osobe u svim fazama njezina života i prema potrebama najsiromašnijih, dajući Papin glas i glas cijele Crkve onima koji ga nemaju".

"Bjelorusija prolazi kroz teške trenutke"

Istodobno, naglasio je kardinal Parolin, tvoja će briga biti da izvješćuješ Svetu Stolicu o potrebama i problemima. Podsjetio je da je mons. Jozić to već činio od 2009. do 2019. tijekom službe u studijskoj misiji u Hong Kong, te da je pozvan to činiti i sada "u novom kontekstu, u Bjelorusiji, koja na svom nacionalnom putu prolazi kroz teške trenutke" i "u želji za uspostavom bratskih odnosa s pravoslavnim kršćanima".Novozaređeni nuncij u Bjelorusiji mons. Ante Jozić uputio je nakon zaređenja zahvalnost papi Franji te mu obećao poslušnost i nesebično služenje na korist Crkvi Kristovoj.

Kardinala Parolina zamolio je da prenese osjećaje zahvalnosti Svetome Ocu kao i izraze vjernosti i odanosti cjelokupnog hrvatskog naroda prema Svetoj Stolici.

Papa Franjo imenovao je mons. Antu Jozića 2. veljače 2019. apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti, dodijelivši mu naslovno sjedište u Cisi s dostojanstvom nadbiskupa. Zbog teške prometne nesreće njegovo je ređenje moralo biti odgođeno, a zbog pandemije izazvane koronavirusom termin je iznova pomaknut. U međuvremenu, 3. rujna prošle godine Papa je poslao mons. Paola Borgiju za papinskog predstavnika u Abidjan, dok je 21. svibnja 2020. imenovao mons. Antu Jozića apostolskim nuncijem u Bjelorusiji.

Bozanić: Zaređenje mons. Jozića važan događaj za Crkvu u Hrvatskoj

Kardinal Josip Bozanić rekao je kako je riječ o važnom događaju za Crkvu, za Crkvu u Hrvatskoj i za crkvu u hrvatskom narodu.

Istaknuo je kako mu je drago što je današnje misno slavlje u Solinu predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, koji je prenio pozdrave Svetog Oca.

- Sveti Otac je po svom poslanju i imenovanju mons. Jozića apostolskim nuncijem (u Bjelorusiji) pokazao jednu veliku blizinu prema Crkvi u hrvatskom narodu, rekao je kardinal Bozanić.

Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban novinarima je rekao kako je imenovanje mons. Jozića za apostolskog nuncija u Bjelorusiji "velika čast za Hrvatsku ali i za Splitsko-dalmatinsku županiju, jer on je dijete ovog kraj (rođen u Trilju) i prvi je biskup iz Cetinskog kraja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!