15:13 / 18.04.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Pas Otto dobit će priliku za socijalizaciju i školovanje

Foto: ilustracija/Pixabay

Foto: ilustracija/Pixabay

Foto: - / -

Veterinarska je inspekcija psa Otta proglasila opasnim još 2018., kada je njegovu vlasniku odredila i mjere čiju je provedbu on izbjegavao.
Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata donijela je odluku da će pas Otto, kojemu je prije određena eutanazija zbog napada na ljude, dobiti priliku za socijalizaciju i školovanje kod novog vlasnika.

U međuvremenu je stigla nova izjava o psu Otto. S njegovim vlasnicima je dogovorenoi da novi vlasnik Otta postane Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Veterinarska inspekcija najavila je i mjere koje će zahtijevati od novog vlasnika i oni su ih spremni poštovati.

- Dat ćemo sve od sebe da pas uspješno prođe resocijalizaciju i školovanje kako bi se u ponovljenom postupku utvrdilo da Otto zaslužuje život. Otto sutra izlazi iz karantene i odmah će s njim početi raditi kako bi mu se čim prije vratilo povjerenje u ljude. Prvi je to korak u velikom poslu koji je pred nama, ali kojem se izuzetno veselimo - kažu iz skloništa.

Podsjetimo, veterinarska je inspekcija psa Otta proglasila opasnim još 2018., kada je njegovu vlasniku odredila i mjere čiju je provedbu on izbjegavao.

Inspekcija je zbog toga u studenom prošle godine donijela odluku o eutanaziji psa, a u priopćenju danas navode da je priliku za socijalizaciju i školovanje Otto dobio u obnovi postupka po službenoj dužnosti.

Pasmine cane corso, Otto je više puta napao ljude, posljednji je put prošloga tjedna u zagrebačkom naselju Ksaver pobjegao iz kuće i napao petero ljudi.

- Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provest će obnovljeni postupak u predmetu psa Otta te će narediti novom vlasniku provedbu mjera iz Pravilnika o opasnim psima - navode se u priopćenju Državnog inspektorata.

Mjere se odnose na držanje psa pod stalnim nadzorom kako se ne bi ugrozila sigurnost ljudi i životinja, na zabranu darovanja takvog psa drugim osobama, zabranu izlaganja i promocije, nastupanja na natjecanjima, izložbama, javnim nastupima ili okupljanjima te na zabranu oglašavanja u svrhu prodaje. Isto tako, nužno je provesti kastraciju psa u roku od 14 dana te u Upisnik pasa i u njegovu putovnicu upisati da se radi o opasnom psu.

Među ostalim, vlasnik psa morat će s Ottom proći ispit poslušnosti za psa pratitelja s uključenom provjerom socijalizacije uz obvezno školovanje.

U novom postupku stručna osoba koju ovlasti Hrvatski kinološki savez utvrdit će može li Otto uspješno proći socijalizaciju i školovanje.

- Cijeli postupak kontrolirat će Veterinarska inspekcija, koja će pratiti proces i prema stručnoj procjeni donijeti konačnu odluku. Napominjemo da predmetno rješenje nije ukinuto niti poništeno, već se provodi obnova postupka prema službenoj dužnosti u dijelu koji se odnosi na eutanaziju psa - navodi u priopćenju Državni inspektorat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!