21:42 / 24.12.2018.

Autor: HRT

Pater Ivan Marija Tomić: Srž Božića je odnos Boga i čovjeka

-

-

Foto: - / -

Papa Benedikt 16. rekao je da je smisao darivanja da se Bog darovao prvi nama, a onda mi s tim darom darujemo jedni druge, izjavio je pater Ivan Marija Tomić.
Dominikanac, pater Ivan Marija Tomić gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" i govorio o biti božićnih blagdana.

- Srž Božića je odnos Boga i čovjeka. Svatko se u Badnjoj večeri treba se zapitati o istini o samome sebi - tko je on i zašto je tu, kazao je pater Ivan Marija Tomić. Komercijalizacija Božića je do ekstrema dovedena u odnosu na ono što je bilo u početku. Ukrasi, darivanje - sve je to u početku oznaka Božića. Ali je dovedena do ekstrema tako da se u svemu tome izgubi i Bog, pa onda i čovjek, kazao je. 

- Papa Benedikt 16. rekao je da je smisao darivanja da se Bog darovao prvi nama, a onda mi s tim darom darujemo jedni druge. Zaključio je također - uzaludno je dati dar, ako ja u tom daru nisam darovao dio sebe. Ako ne daš dio sebe, nisi u biti dao ništa, izjavio je pater.  Govorio je među ostalim i o tome da su se ljudi u današnje vrijeme previše fokusirali na nebitno te da je Božić blagdan kojega obilježavaju i oni koji nisu vjernici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!