18:45 / 10.10.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Patronažna sestra tijekom obilaska novorođenčeta - svjedočila rafalnoj paljbi

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mnogi djelatnici javnih službi žale se na brojne probleme s kojima se susreću u romskim naseljima u Međimurju.
Mnogi djelatnici javnih službi žale se na brojne probleme s kojima se susreću u romskim naseljima u Međimurju. Tako je jedna patronažna sestra, tijekom rutinskog obilaska novorođenčeta - svjedočila i rafalnoj paljbi iz automatskog oružja u neposrednoj blizini.

Trebao je to biti rutinski radni dan patronažne sestre, no pretvorio se u noćnu moru. Tijekom obilaska novorođenčeta doživjela je - rafalnu paljbu. Patronažna sestra zbog pretrpljenog je straha završila na bolovanju. O situacijama s kojima se susreću u nekim romskim naseljima, progovorila je njezina kolegica.

- Susrećemo se s alkoholizmom, verbalnim napadima, visoka je razina stresa i ne znamo što možemo taj dan očekivati na poslu, kaže patronažna sestra Ana Slamnik.

Ovo, nažalost, nije izoliran slučaj. S napadima se suočavaju i međimurski policajci, vatrogasci, socijalne radnice.

- Dogodilo mi se na terenu da nisam mogla van iz kuće korisnika, da mi blokira izlaz, kaže socijalna radnica Renata Sever.

Predstavnici Roma osuđuju incidente, no ponovno ističu - kaznite odgovorne, a ne cijelu zajednicu. Međimurski župan apelira na vlasti da se pronađe rješenje.

- Hitno treba uvesti vaučere, dodatan broj specijalne policije kako bi zaštititli većinsko stanovništvo. Svatko tko želi živjeti u modernoj državi mora imati prava ali i poštivati obveze, ističe međimurski župan Matija Posavec.

Zbog straha od novih incidenata, patronažne sestre posao će obavljati u ambulanti nedaleko od romskog naselja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!