10:47 / 20.04.2020.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Patronažna sestra u doba pandemije

Ilustracija, Pixabay

Ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Patronažne sestre vode brigu o 5100 do 5500 stanovnika. Rad medicinskog osoblja pa tako patronažnih sestara veoma je otežan u ovoj krizi.
Broj patronažnih sestara u Hrvatskoj varira i trenutno ih je oko 870. Brinu o raznim dobnim skupinama, o trudnicama, babinjačama, dojenčadi, novorođenčadi, maloj djeci, ali i o kroničnim bolesnicima. Kako im je posao vezan za direktni kontakt s osobama, u vrijeme epidemije nose veliki teret. O problemima u radu patronažnih sestara za emisiju Dobro jutro, Hrvatska govorila je predsjednica Hrvatske udruge patronažnih sestara gospođa Suza Valenčak.

- Velika opasnost vezana je uz rizične skupine i kada bismo nastavili istim tempom rada kao i prije, bojim se da bi moglo doći do veće štete. Stoga smo pokušali dovinuti se ovom problemu i ostati prisutni kod bolesnika u vidu informiranja, rekla je i dodala kako je svaka patronažna sestra dobila zadaću da nazove, informira svoje bolesnike i tako vodi brigu o njima.

Patronažne sestre vode brigu o 5100 do 5500 stanovnika. Liječnici i medicinsko osoblje nose veliki teret u krizi izazvanoj koronavirusom. Rad medicinskog osoblja, pa tako patronažnih sestara otežan je.

Ako bolesnici nisu sposobni sami, patronažne sestre komuniciraju s članovima njihove obitelji, kazala je Valenčak, istaknuvši kako djeluju i putem mobitela i aplikacija, te kako su i mamama i bebama dostupne 24 sata.

- Osim rada na ovakav način, kolegice u domovima zdravlja su aktivne na telefonima za pomoć, u Covid ambulantama i trijaži, tako da nam se segment rada dodatno proširio, istaknula je Valenčak.

Naglasila je kako je za patronažne sestre iznimno važno znati epidemiološku anamnezu ljudi kod kojih dolaze iz razloga kako bi zaštitile i sebe, ali i one ljude kod kojih sljedeće dolazimo.

- Važno nam je zaštititi mame i novorođenčad kod kojih moramo doći kada su otpušteni iz bolnice, moramo doći do bolesnika koji zahtijevaju viši stupanj skrbi. Upravo zato je važno da imamo dobru pripremu za kućnu posjetu, rekla je Valenčak.

Istaknula je kako je primjer ove epidemije pokazao kako treba izgledati dobro javno zdravstvo u jednoj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!