09:35 / 24.09.2019.

Autor: B.V.M./HRT

Pauk: Blokadu računa kninske bolnice neće osjetiti ni pacijenti ni zdravstveni djelatnici

-

-

Foto: - / -

Kada bi mogao biti odblokiran račun kninske bolnice, Pauk odgovara da je rok odmah, zna to kaže, i ministar i uprava, te poručuje kako ti konci nisu u njegovim rukama.
Čini se kako dolaze na naplatu dugovi bolnica prema dobavljačima lijekova. Bolnici u Kninu je blokiran račun zbog ovrhe koju je pokrenula Medika za odavno isporučene i neplaćene lijekove. Dio dobavljača već je uveo sankcije i prema dubrovačkoj bolnici tako da se medicinski materijal nabavlja po otežanim uvjetima.

O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali su župan šibensko-kninske županije Goran Pauk i dr. Šime Smolić s Ekonomskog fakulteta Zagreb.

Kninska bolnica u blokadi

- Jedna veledrogerija se odlučila pokrenuti ovrhe zbog nenaplaćenih potraživanja, ali ne samo prema kninskoj, već prema informacijama gospodina Hercega prema dvadesetak bolnica u RH. Kninska je obrađena prva u ovršnom postupku i prva je došla na red, a svaka tema vezana za Knin je vrlo interesantan za javnost pa tako i ova priča o kninskoj bolnici. Kninska bolnica nastavlja nesmetano svojim radom i u kontaktu sam s ministrom i očekujemo podmirenje tih obveza u trokutu ministarstvo, HZZO i naravno županija preko koje idu sva plaćanja za obje naše bolnice, rekao je Pauk.

Plaće djelatnika i usluga pacijentima

- Pacijenti mogu očekivati nastavak usluge kakvu su imali dosad, plaće će biti isplaćene kao što su i dosad zato i jesmo tu zato da riješimo ove situacije koje se znaju događati u poslu, tvrdi Pauk.

Odgovornost sustava

- Mi zadnjih dvadesetak godina nismo imali pravu reformu čitavog sustava. Reforma bi značila da se nešto poboljšava, međutim mi vidimo da ne dolazi do nikakvog poboljšanja, da se stalno vraćamo na iste priče, a to su pokrivanje dugova koji su generirani zbog nedostatka financijskih sredstava i zapravo kad gledate čitav zdravstveni sustav, onda koliko god da novaca bilo u tom sustavu , sustav će ga potrošiti. Dakle, tu su želje gotovo neograničene, a mogućnosti su nešto sasvim drugo, izjavio je Smolić.

Zatvoreni krug

- Ne bih rekao da je naš zdravstveni sustav preskup, zapravo on ovisi o puno vanjskih čimbenika, vi danas možete kontrolirati plaće liječnika, ali recimo nešto što sustav sam ne proizvodi, što ne može medicinsku tehnologiju, lijekove tehnologiju i sve što dolazi izvana, zapravo ne možete kontrolirati. A tu je inflacija puno veća, cijene u zdravstvu rastu puno brže nego što uspijete prikupiti sredstava putem doprinosa ili nekakvim oporezivanjem u konkretnom slučaju. Znači, možda u bolnici postoje određene neefikasnosti, ali nikako nismo došli do toga da se krenulo nešto rješavati po tom pitanju, rekao je Smolić.

Kada bi mogao biti odblokiran račun kninske bolnice, Pauk odgovara da je rok odmah, zna to kaže, i ministar i uprava, te poručuje kako ti konci nisu u njegovim rukama. Bilo bi dobro, kaže decentralizirati bolnice, jer je sve vezano za centralnu državu od zapošljavanju liječnika, nabavi aparata i ili bilo koje akcije u zdravstvu. Teško je bolnici biti pozitivan kada se primjerice, kako navodi Pauk, kolektivni ugovor promijeni dva puta godišnje. Veliki su problemi u zdravstvu i pred nama je, dodaje, težak put.

Prevencija

- Ako imamo velike smrtnosti od malignih bolesti, ako imamo neučinkovite preventivne zdravstvene programe, treba postaviti pitanje gdje mi to griješimo, je li to nedostatak sredstava, je li to nedostatak ljudskih resursa ili nekakve tehnologije, ali svakako da na m tu pokazatelji nisu baš dobri i da smo pri samom dnu kad se uspoređujemo sa zemljama EU, dodaje Smolić.

Građani će dobiti usluge koje im pripadaju, ali bitno je, ističe Smolić i vrijeme. Ako ne reagirate na vrijeme na određene pokazatelje i znakove, kaže, ishodi su jasni i mogu biti fatalni. To sve samo stvara dodatne troškove koji bi se, tvrdi, mogli izbjeći da smo bili uspješniji, efikasniji u prvom koraku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!