11:26 / 18.11.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Paul Nicolier: Ako želi u EU, Srbija će izručiti Štuku

-

-

Foto: - / -

Još uvijek se ne zna gdje su posmrtni ostaci Jean-Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari.
Još uvijek se ne zna gdje su posmrtni ostaci Jean-Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari. Njegovi majka i brat svih ovih godina pokušavaju ući u trag njegovim posmrtnim ostacima. Njegova majka je u petak dala iskaz Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku i taj njezin iskaz trajao je gotovo četiri sata.

Razgovarali smo s Jean-Michelovim bratom Paulom, koji nam je otkrio da je njegova majka tijekom tog iskaza izjavila da je u kontaktu s u međuvremenu suspendiranim policijskim istražiteljem Nikolom Kajkićem, koji joj je prije godinu dana pokazao snimku masovne grobnice u kojoj je pokopan Jean-Michael i još 14 ranjenih iz bolnice. Paul i njegova majka su u petak pozvali službeno Kajkića da kaže točnu lokaciju masovne grobnice gdje je pokopan Jean-Michael Nicolier.

Poznato je tko je ubio Jean-Michaela, prije svega zato što je na specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu Spasoje Petković zvani Štuka bio zaštićeni svjedok. On je sam priznao ono što je učinjeno na Ovčari. Petković je osumnjičen da je na Ovčari sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, pri čemu je ubio više osoba, među njima i tada 25-godišnjeg Francuza.

Na pitanje vjeruje li da će Srbija izručiti Petkovića Hrvatskoj, njegov brat Paul odgovara da se nada da će ga izručiti. "Ako Srbija želi ući u Europsku uniju, nema više mogućnosti da spriječe izručenje Štuke. U Parizu postoji procedura, francuski sudac tražio je intervju sa Štukom vezano za to. To znači da bi Štuka mogao biti izručen i u Hrvatsku i u Francusku u slučaju ulaska Srbije u EU", rekao je za HRT njegov brat Paul Nicolier.

Paul Nicolier je uoči obilježavanja vukovarskog stradanja i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, pozvao predstavnike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da pomognu u potrazi za posmrtnim ostatcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!