Paus: Nema razgovora o pripojenju Rijeke i Istre Italiji

26.09.2022.

11:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Dalibor Paus

Dalibor Paus

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je u ponedjeljak da "pripojenje Rijeke i Istre Italiji nikada neće biti predmet političkih razgovora" te je pozvao izglednu buduću premijerku Italije Giorgiju Meloni da se ogradi od "opasnih poruka" koje je uputila tijekom predizborne kampanje.

- Tražimo od buduće premijerke Giorgije Meloni da se ogradi od populističkih poruka koje su poslane u kampanji sa ciljem dobivanja izrazito desno orijentiranog biračkog tijela. Takve iredentističke poruke ne samo da štete ugledu Italije u kontekstu Europske unije, nego i dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske, a najviše štete pripadnicima talijanske autohtone manjine, poručio je Paus u priopćenju.

Podsjetio je da u Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima i može biti uzor svima, a pitanje granica riješeno je prije više od sedamdeset godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora.

Nakon pobjede desnog bloka pod vodstvom Meloni na talijanskim parlamentarnim izborima, IDS je čestitao pobjednicima poručujući da poštuje izbor talijanskih birača iako opcija koja je osvojila većinu glasova, IDS-u nije ideološki nimalo bliska.

- Politička kampanja je sada završila i pred budućim talijanskim vodstvom je teško razdoblje da ponude rješenja za probleme koji muče Talijane, a prisutni su u cijeloj Uniji, poput energetske krize i inflacije, ističe Paus.

U Europi zahvaćenoj ratom, dizanje novih tenzija i dolijevanje ulja na vatru šteti svim državama članicama, koje trebaju biti jedinstvene u zaštiti svojih građana od sigurnosnih i gospodarskih posljedica rata, te u pružanju pomoći ratnim izbjeglicama koji su protjerani iz svojih domova. Samo empatična i jedinstvena Europska unija može ispuniti tu zadaću, kaže Paus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!