20:39 / 05.02.2022.

Autor: M.Š./HRT

Politička bura na istarskom poluotoku

Dalibor Paus

Dalibor Paus

Foto: HTV / HRT

Politička bura na istarskom poluotoku. Boris Miletić istupio je iz IDS-a! I to nakon što je jučer protiv njega Predsjedništvo stranke pokrenulo stegovni postupak. Njegovim odlaskom dužnost župana, nakon 29 godina, više neće obnašati IDS-ovac. Protivnici stranke već zazivaju prijevremene izbore za Istarsku županiju. 

- Ono što je poznato, jest da je Boris Miletić nezavisni istarski župan, rekla je u javljanju za središnji Dnevnik HTV-a Petra Nuener Geržinić.

- Neće biti posljedica za samu stranku, on je dao ostavku, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku, predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Govoreći o prijevremenim izborima, kaže da ne vidi razlog za to.

- Imamo stabilnu većinu u samoj Skupštini, gospodin Miletić dobio je izbore na programu IDS-a, ako se taj program bude provodio imat će podršku IDS-a, dodaje Paus.

Miletić istupio iz IDS-a

Boris Miletić
povrijedio je kodeks stranke. Pokreće se stegovni postupak. Jasni su bili jutros u IDS-u.

No tijekom konferencije za novinare Miletić ostvaruje sinoćnje obećanje "Sljedeći potez je moj!"

- Žao mi je zbog toga, žao mi je zbog svega što je Boris napravio kao predsjednik strankei kao gradonačelnik, mislim da je to ishistrena odluka, kaže predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

A činilo se da je takav kraj - očekivan. Možda još od kraha na lokalnim izborima - IDS je ostao bez četiri grada i nekoliko općina. I Miletić odstupio s mjesta predsjednika stranke.

- Sve ovo što sada čitam kao razloge zbog kojih me treba disciplinirati, nitko nije niti spomenuo na izvanrednoj saboru IDS-a u rujnu prošle godine na kojoj je moje izvješće prihvaćeno jednoglasno, s jednim suzdržanim glasom. U trenutku kad sam preuzeo političku odgovornost za rezultate izbora i kad smo trebali o svemu raspravljati, nitko nije rekao niti riječ, kao niti puno puta prije toga"

A bilo je prilike: Miletić je u IDS-u bio 26 godina. 15 je grijao gradonačelničku fotelju. Sedam godina vodio je stranku. I osam je mjeseci istarski župan.

- IDS je godinama bio simbol progresivne i liberalne politike, simbol otpora primitivizmu. Izgradili smo naprednu zajednicu u državi koja se ne može pohvaliti s puno toga. IDS sada, na žalost, kreće drugim smjerom i mene je novo vodstvo, očito, prepoznalo kao najveću prepreku tom političkom zaokretu, ističe Boris Miletić.

Počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Poručuje da "istina mora izaći na vidjelo, za to će trebati vremena, no šteta je učinjena".

Ma kakva ona bila, protivnici IDS-a posve su jasni:

- Rasplet svega vidim da tek kreće, to je tek početak neke čudnovatre brakorazvodne parnice. Mene kao gradonačelnka najvećag istarskog grada zanima da je sigurna vlast, dobra suradnja između Županije i gradova. Nas čeka puno projektnih suradnji i puno posla, zato mislim da je jedino rješenje za ovu situaciju i politički rasplet, prijevremeni izbori, kako za Županijsku skupštinu tako i za župana, kaže gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Iako IDS ima većinu u Skupštini, ne treba zaboraviti da je Boris Miletić na mjesto župana prošao kroz iglenu ušicu. Sa samo 40 glasova više od SDP-ova protukandidata Danijela Ferića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!