Paus u Oporbenom zarezu: Glasao bih protiv projekta Lungomare

17.10.2022.

16:08

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/M.Š./HRT

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u Oporbenom zarezu

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u Oporbenom zarezu

Foto: HTV / HRT

U emisiji Oporbeni zarez Hrvatskoga radija gost je predsjednik IDS-a Dalibor Paus

- Zadovoljan sam, istraživanja pokazuju da nam rejting raste, da raste povjerenje građana u IDS, što se tiče sredina gdje smo, hajdemo reći, izgubili povjerenje. Stranka je konsolidirana, radimo na novim programima, novim projektima. Sve ide u dobrom smjeru, istaknuo je predsjednik IDS-a na početku gostovanja.

O suradnji sa županom Borisom Miletićem, bivšim članom IDS-a, ističe.

- Za mene je tu prije svega važno da se realizira program s kojim smo izašli na izbore zajedno sa županom Miletićem. Ta suradnja je u tom aspektu odlična. Redovito se koordiniramo, provodimo program. Unutarnje trzavice koje su se događale ne utječu na provođenje programa, dodaje. 

O nagađanjima da postoje različite struje u IDS-u, da su s jedne strane mladi i ambiciozni gradonačelnici, a s druge kadrovi Ivana Jakovčića, Paus kaže.

- Ne bih tako napravio takvu podjelu, ali postoje razlike, kako i u unutar jedne obitelji tako i unutar stranaka. Postoje različita razmišljanja, važno je da se razgovara, da se donose zaključci. Struja da netko rovari protiv nekoga nema, ali različita mišljenja i rasprava sigurno ima. To je dobro za stranku. Volim razgovarati, volim da mi se kaže što se misli, no čvrsto branim svoja uvjerenja, smatra, dodajući da je IDS jedna od, kako je rekao, demokratičnijih stranaka.

O ulozi Ivana Jakovčića, Paus ističe sljedeće.

- Ivan Jakovčić je vijećnik u skupštini Istarske županije, dogovaramo se prije svih skupština. To je nekakva njegova uloga unutar stranke.  

Kako IDS surađuje s novom vlasti u Puli?

- Građani su prije godinu i pol izabrali novo vodstvo. Nudimo naše projekte i ideje, preko 70 amandmana na proračun smo ponudili. Nadamo se da će gradonačelnik nešto od toga uvažiti, a za dobrobit građana, pojašnjava.

Dodaje da se u Puli ne događaju neki veliki projekti, već političke pretumbacije.

- To su opet unutarnje borbe koje oduzimaju puno vremena, a grad stagnira.

Da je IDS na vlasti u Puli, bi li se projekt Lungomare realizirao? 

- Mi danas na to gledamo drugačije, situacija se promijenila, 12 tisuća građana je potpisalo peticiju da se raspiše referendum. Velik broj građana danas misli drugačije nego prije. 

Dodaje da je referendum važan institut demokracije.

- Dosta se manipuliralo s podacima od obje strane, od onih koji su bili za izgradnju hotela, ali i od onih koji su bili protiv. Bojim se da će se ovi rezultati, ponovno će ići svojevrsne manipulacije građanima. Volio bih da je referendum uspio, a investitor bi tada imao kvalitetniju informaciju.

Ističe da bi sada osobno glasao protiv izgradnje hotela. 

- Takve nam investicije trebaju, ali smatram da je ovo ipak lokacija prva gradska plaža. Da sam mogao glasati, glasao bih protiv. 

Kaže da je devastacija uzela maha ne samo u Istri, već i u Dalmaciji.

- Od Vlade smo tražili da sve spusti na jedinice lokalne samouprave. Sada od prijave do toga da inspekcija počinje djelovati, kuća je već stavljena pod krov, čak se i iznajmljuje.

Razgovaraju s Vladom, ali su očito pritisak i interes jači.

- Iznajmljivanje kuća za odmor nije dovoljno regulirano. Velika su ta građevinska područja, zemljište u Istri je vrlo skupo, ljudi se odlučuju na prodaju te to stvara određeni kaos u prostoru. 

Dodaje da se trebaju odrediti kapaciteti određenog područja.

- Ne može se svatko baviti svime. Treba odrediti sve u odnosu na infrastrukturu, navodi. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sutra u Saboru podnosi godišnje izvješće.

- Ono što bi htjeli čuti nećemo čuti. Ima uspjeha, ali voljeli bismo čuti da je obnova krenula kako treba. Potom pitanje upravljanja u INA-i. To nažalost nećemo čuti, no vidjet ćemo. Možda čujemo nešto što smo mislili da nećemo. 

Situacija s INA-om pokazala je da država ima ipak mogućnost upravljanja energetskim sustavom, ali i sljedeće.

- Ukazalo nam je također na to da procesi, ne samo unutar kompanija, već unutar RH dozvoljavaju ovakve velike i sramotne pljačke, kaže, dodajući da je stiglo vrijeme da se razgovara i s Mađarima o restrukturiranju tvrtke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!