Pavić: 69 kuna nije malo

24.09.2018.

20:05

Autor: I.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U Temi dana razgovarali smo s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem.
Mirovinska reforma od danas je na javnoj raspravi, a javnost je već utjecala da Vlada odustane od toga da će pravo na dodatak od 27 posto imati samo korisnici prvog stupa.

Sindikati su i dalje ustrajni u pripremi prosvjeda, traže pregovore o penalizaciji prijevremene mirovine i ubrzanju produženja radnog vijeka. U Temi dana razgovarali smo s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem.

Ministar je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom s predstavnicima sindikata kojima su ponudili kompromisni paket. Uspjeli smo naći rješenje koje ide u korist građanima, a koje je i financijski održivo. Ne odustajemo da svaki građanin ima pravo prelaska u drugi stup. Povećat ćemo atraktivnost drugog stupa s 3/4 od 27 posto dodatka, rekao je Pavić. No, dodao je, taj dodatak ne rješava status onih koji su imali male plaće jer s njim neće dosegnuti minimalnu mirovinu.

Htio bih umiriti građane i reći da u reformu ulazimo radi sadašnjih i budućih umirovljenika. Želimo da mirovine rastu ali i da budu financijski održive za proračun, rekao je ministar.

Sadašnji umirovljenici su imali rekordan rast mirovina -  u dvije godine Vlade Andreja Plenovića mirovine su podignute za 6,3 posto. Imamo očigledan rast mirovina koji se prelijeva radi rasta plaća, istaknuo je ministar. Na tvrdnju urednice da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je rekao da 69 kuna i nije malo. Nedostaje nam 17 milijardi kuna iz proračuna, naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!