10:37 / 30.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Pavić čestitao Praznik rada i kritizirao "67 je previše"

-

-

Foto: - / -

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić čestitao je u utorak hrvatskim građanima i građankama Međunarodni praznik rada, 1. svibnja.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić čestitao je u utorak hrvatskim građanima i građankama Međunarodni praznik rada, 1. svibnja.- Svijet rada neprestano se mijenja, tržište rada 21. stoljeća iziskuje brze prilagodbe novim, globalnim, uvjetima. Stvaranje i očuvanje kvalitetnih radnih mjesta nije moguće bez otvorenog socijalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja izazova s kojima se suočava moderno društvo, poručuje Pavić.

Svjesni smo da su globalni gospodarski i demografski trendovi rezultirali nedostatkom radne snage i iseljavanjem određenog broja naših sugrađana, ali taj trend nije prisutan samo u Hrvatskoj nego se s njim suočavaju sve mlađe članice EU-a.

- Politiku zapošljavanja usmjerili smo posebno na mlade kako bi pronašli posao i ostali u Hrvatskoj. Cilj nam je privremeno zapošljavanje u javnom sektoru zamijeniti trajnim zapošljavanjem u privatnom sektoru, napominje ministar.

Zbog toga smo početkom ove godine redefinirali mjere aktivne politike zapošljavanja kako bismo potaknuli zapošljavanje na ugovor o radu, podsjeća Pavić istaknuvši da je ove godine stopa nezaposlenosti mladih prepolovljena na gotovo 21 posto, u odnosu na 49,5 posto u 2013. godini.

Posebno se osvrnuo na sindikalnu inicijativu "67 je previše", koja prikuplja potpise za raspisivanje referenduma protiv pomicanja granice za odlazak u starosnu mirovovinu na 67 godina.

- Početkom godine na snagu je stupila mirovinska reforma kojom smo mirovinski sustav učinili dugoročno održivim, povećali mirovine i riješili generacijsku nejednakost umirovljenika, bez zaduživanja naše djece i unuka. Mirovinska reforma pohvaljena je i u izvješću Europske komisije, a pridonijela je i stabilizaciji javnih financija i povećanju kreditnog rejtinga, naglašava Pavić.- Želim umiriti naše građane i poručiti im da će do 67. godine raditi samo oni koji ne ostvare 41 godinu staža i to tek od 2033. godine. Trend kasnijeg odlaska u mirovinu prisutan je u većini zemalja EU-a, a dulji ostanak u svijetu rada znači veće mirovine. Siguran sam da su i naši socijalni partneri, poslodavci i sindikati svjesni nužnosti da moramo produljiti godine radnog staža kako bi mirovine bile veće, a mirovinski sustav dugoročno održiv, ustvrdio je Pavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!