20:18 / 26.04.2018.

Autor: M.M./HRT

Pavić: Isplate mirovina nisu upitne i mirovinski sustav je održiv

-

-

Foto: - / -

Iz Vladina Nacionalnog plana reformi milijun i 234 tisuće građana zanima samo reforma mirovinskog sustava. O najavljenim reformama u Temi dana razgovarali smo s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem.
Iz Vladina Nacionalnog plana reformi milijun i 234 tisuće građana zanima samo reforma mirovinskog sustava. Na jednog umirovljenika ide samo 1,20 zaposlenih. Obrisi reforme pokazuju kako ćemo da bismo dobili mirovinu ipak morati dulje raditi. Istodobno, predložena je i reforma vezana uz obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada. Jer radnika nedostaje. A ni povećane kvote za zapošljavanje stranaca za sada se ne iskorištavaju dovoljno. O najavljenim reformama u Temi dana razgovarali smo s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem.

Već se sada po zakonu radi do 67 godine, ali isto tako i za one radnike koji ulaze na tržište, mladi, mogu sada s 41 godinu staža, 60 godina odlaziti u mirovinu i tako će biti. Niti ćemo s posla na groblje niti će se raditi do iznemoglosti, rekao je ministar Pavić, te dodao da će i beneficirana zanimanja koja su obuhvaćena reformom biti prilagođena 21 stoljeću.

Danas je Vlada donijela Nacionalni program reformi za 2018., koji ima tri cilja - jačanje konkurentnosti, spajanje tržišta rada i sustava obrazovanja i očuvanje održivost javnog sustava financija. Mirovinska reforma je u trećem dijelu, a tu je i jedan veliki uspjeh vlade premijera Andreja Plenkovića, a to je da smo prošle godine po prvi puta u povijesti više zaradili nego potrošili, istaknuo je. Dodao je da je cilj da što duže ostanemo u području rada jer do sada samo 19 posto umirovljenika ima puni radni staž, što je neodrživo.

Ministar Pavić istaknuo je da isplate mirovina nisu upitne i da je mirovinski sustav održiv.

Također, najavio je i da će vrlo skoro potpisati 100 milijuna kuna vrijedne ugovore za projekte lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, koji idu prema županijama i jačanju klubova za mlade, zapošljavanju osoba s invaliditetom i inovativnih načina zapošljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava istaknuo je i na današnjoj sjednici Vlade da su isplate mirovina na temelju štednje u obveznim mirovinskim fondovima apsolutno sigurne te da fondovi nisu ugroženi vezano uz izloženost dionicama Agrokora.

Vlada je, naime, prihvatila izvješća o radu četiriju obveznih mirovinskih fondova za prošlu godinu, a vrijednost njihove imovine u prošloj je godini dosegnula gotovo 93 milijarde kuna. Najviša je vrijednost imovine AZ obveznog mirovinskog fonda s gotovo 36 milijardi kuna, slijedi Raiffeisen s 28,5 milijardi kuna, potom PBZ s 15 milijardi te Erste s 12,7 te milijardi kuna imovine. Fondovi su uspješno poslovali. U medijskom prostoru bilo je pitanje ugroženosti mirovina vezano uz izloženost Agrokorovim dionicama. Tu moramo reći da su mirovine apsolutno sigurne, njihova je isplata neupitna. Ukupna vrijednost Agrokorovih dionica je ispod 0,5 posto imovine fondova. Prema tome, ulaganja su sigurna, od kojih 73 posto čine domaće obveznice, rekao je Pavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!