17:50 / 16.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Pavić: Mirovine sigurne, želimo potaknuti ulaganja u 2. stup

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Pavić najavio je da bi Sabor do kraja godine trebao prihvatiti mirovinsku reformu. U sklopu nje trebalo bi se riješiti i pitanje kako će se puniti drugi mirovinski stup.
Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je da bi Hrvatski sabor do kraja godine trebao prihvatiti mirovinsku reformu. U sklopu nje trebalo bi se riješiti i pitanje kako će se puniti drugi mirovinski stup.

Pavić kaže da je cilj reforme osigurati održivost sustava kojem za popunjavanje rupa godišnje treba 18 milijardi kuna iz državnog proračuna. "Uz održavanje sustava, cilj reforme osigurati povećavanje mirovina i njihovu adekvatnost. Gledamo još nekoliko drugih modela. Ova mirovinska reforma odnosi se samo na buduće umirovljenike, ali smo svjesni da su i sadašnje mirovine male. Želimo te metode iskomunicirati sa socijalnim partnerima, a onda predstaviti javnosti", kazao je Pavić.

Govoreći o budućnosti drugog stupa kazao je da je bilo planirano povećanje ulaganja u 2. stup što se nije dogodilo zbog recesije i rupa u proračunu za mirovine. "Želja nam je potaknuti potaknuti povećanje kapitalizirane štednje i ulaganja u 2. mirovinski stup. Završavamo modele izračuna s Ministarstvom financija i Finom, a nakon toga vidjet ćemo koje su proračunske mogućnosti", rekao je. Naglasio je kako su mirovine sigurne te da nema opasnosti za mirovinski sustav.

Ministar Pavić na svečanosti u Novskoj predao je deset novih ugovora iz programa za zapošljavanje žena "Zaželi", vrijednih 45 milijuna kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!