Pavić: Podnošenje zahtjeva maksimalno pojednostavljeno

23.02.2021.

10:37

Autor: Jelena Šarić/Studio 4/HRT/D.D.

Pavić: Podnošenje zahtjeva maksimalno pojednostavljeno

Pavić: Podnošenje zahtjeva maksimalno pojednostavljeno

Foto: Studio 4 / HRT

"Prvi puta je projekt vlade implementiran kroz ovaj stožer na području Banovine kako bi se maksimalno pojednostavilo podnošenje zahtjeva", rekao je Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera za HTV-ov Studio 4 i objasnio na koje načine se zahtjevi mogu podnjeti te kako je procedura pojednostavljena.


Na području Banovine svima je glavna briga kako sanirati oštećene kuće i stanove. Dva mobilna tima za prijavljivanje štete Ministarstva graditeljstva obilaze to područje, a procedura je maksimalno pojednostavnjena.

Podnošenje zahtjeva za obnovom krenuli su ove subote, i mogu se podnijeti na tri načina: osobno, elektronski ili putem mobilnih timova koji obilaze udaljena sela i naselja.

- Po prvi puta je projekt vlade implementiran kroz ovaj Stožer na području Banovine kako bi se maksimalno pojednostavilo podnošenje zahtjeva, rekao je Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa.

Dodao je kako postoji i četvrti način podnošenja zahtjeva, a to je da se s web stranica Ministarstva graditeljstva ili Stožera u Petrinji isprinta obrazac, ispuni i pošalje poštom.

- Dovoljno je doći u ured Ministarstva graditeljstva u Petrinji ili do mobilnih ureda, koji su prvenstveno namijenjeni za udaljenija mjesta oko velikih gradova, kaže Pavić.

Potrebna je samo osobna iskaznica, a u mobilnom uredu su uvezene sve institucije potrebne za obradu zahtjeva koje čuvaju i raspolažu dokumentima, bilo da je riječ o katastru, gruntovnici, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu unutrašnjih poslova, objašnjava Pavić i dodaje kako je to veliki iskorak napravljen na ovom području.

- Po rasporedu kojeg objavljujemo i koordiniramo s mjesnim odborima pojedinih udaljenih sela, danas je jedan mobilni ured na području Majskih Poljana, a drugi je na području Bresta Pokupskog i Male gorice, kaže Pavić.

Određenog roka nema, dok se ne prikupi i posljednja prijava mobilni uredi će biti na terenu.

- Važno je bilo uložiti i osigurati mobile postaje za pojačavanje internetskog signala koje su važne za rad mobilnih ureda, ali i funkcioniranje nastave ne ovom području, ističe glasnogovornik Stožera.

Na potresom pogođenom području Stožer je do sada postavio preko 1500 kontejnera uz oko 300 doniranih.

Kontejnersko naselje u Petrinji ima stotinjak kontejnera rezerviranih i za obrte i zanate čija se djelatnost može obavljati iz ovakvih uvjeta, koji će biti smješteni tamo.

Pored toga postoje i servisni kontejneri s praonicom rublja i ostalim svakodnevno potrebnim djelatnostima. Pavić kao prednost takvih naselja ističe socijalni kontakt koji ljudi međusobno imaju u ovakvoj vrsti organizacije.

No, nisu svi kontejneri unutar naselja, mnogo njih je smješteno u dvorišta zbog preference građana koji nisu htjeli napustiti ni srušene domove ili su moraju tu biti radi svoje stoke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!