08:13 / 22.09.2020.

Autor: Studio 4/IMS/S.M./HRT

Pavić Šimetin: Preporuka su platnene maske za učenike

-

-

Foto: - / -

Jučerašnju odluku o skraćenju izolacije s 14 na 10 dana kod osoba s koronavirusom, pojasnila je u Studiju 4 Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i naglašava da nije riječ o samoizolaciji.
Jučerašnju odluku HZJZ-a o skraćenju izolacije s 14 na 10 dana kod osoba s koronavirusom, pojasnila je u Studiju 4 Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i naglašava da nije riječ o samoizolaciji.  

Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu 
Izolacija zaraženima s blagim simptomima skraćuje se na 10 dana 
Markotić: Ljudi u bolnicama često završavaju u teškom stanju

- Deset dana se odnosi na one osobe za koje je test na korona virus bio pozitivan na početku, a onda s ozdravile. Dakle, ako nakon tog razdoblja nemaju znakova bolesti i zadnjih 24 sata nemaju temperaturu. No osobe koje su u samoizolaciji ili karanteni, dakle oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, i dalje moraju biti u samoizolaciji 14 dana, pojasnila je Pavić Šimetin. 

Govoreći o zaraženoj djeci u školama ili vrtićima naglašava da su se ona zarazila izvan tih institucija. Nije bila situacija da su se djeca međusobno zarazila u školi ili vrtiću.

- I u studentskim i učeničkim domovima trebaju se pridržavati uobičajenih epidemioloških mjera, no mora se priznati da se radi o tipu smještaja gdje lakše može doći do širenja zaraze koronavirusom. Budući da su oni dobro pripremili za ovu situaciju, nadamo se da neće doći do zaraze, kazala je.  

Odgovarajući na pitanje o preporukama za cijepljenje protiv gripe u doba epidemije koronavirusa Pavić Šimetin kaže kako preporučuje cijepljenje rizičnim skupinama, osobama s kroničnim bolestima i starije životne dobi, kao i osobama koje su profesionalno u takvoj situaciji da lakše mogu doći u kontakt s gripom. Dodaje da će cijepljenje početi potkraj listopada. 

Komentirajući preporuke švedskih epidemiologa koji kažu da ne treba protiv Covid-19 cijepiti djecu i školarce, Pavić Šimetin je rekla da je još teško govoriti o tome jer nije niti registrirano cjepivo da bi se ono moglo koristiti. Napominje da je stav o ciljanoj populaciji za cijepljenje sličan kao i u slučaju gripe.

Govoreći o nošenju zaštitnih maski kazala je da je dvojba o maskama zbog toga jer naše društvo nije imalo iskustva s tim da bi se maske možda trebale nositi izvan bolnica, zdravstvenih okruženja.

- Od tada do sada je trebalo sakupiti znanstvene dokaze o tome. Sada se zna da maske štite od kapljične infekcije i aerosola kojim se širi Covid-19. Bitno je masku pravilno koristiti. Također treba odabrati pravu masku za pravo okruženje. U školama trebaju platnene maske. One imaju određenu razinu zaštite, ali nije apsolutna, pojasnila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

S obzirom na mnoge učenike koji organiziranim prijevozom putuju u školu istaknula je da bi on trebao biti u skladu s epidemiološkim preporukama, a to znači poštivanje distance, ograničeni broj učenika u vozilu.

- To se treba odnositi i na javni prijevoz. Osim toga, činjenica je da putovanje djece u škole povećava rizik od zaraze koronavirusom, zato je izuzetno važno da se nose zaštitne maske, dodaje. 

Naglasila je da se navike u vezi sa zaštitnim maskama moraju mijenjati. Morat ćemo, kako kaže, tu naviku puno prije usvojiti, nego što smo inače naučili mijenjati navike. Smatra da će s vremenom biti neugodno nekome u društvu kada nema masku, a ne onima koji je imaju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!