07:05 / 27.10.2020.

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Pavić Šimetin: Samoizolacija je skraćena na 10 dana

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 15 osoba.
U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 15 osoba. Aktivnih slučajeva bilo je 10919, a među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 65 pacijenata.

➡️ Bubaš: 80 posto zaraženih je u radno aktivnoj populaciji    
➡️ Koronavirus - najnovije informacije  
➡️ Fuchs: Škole nisu žarišta, nema zatvaranja


Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti "Dr .Fran Mihaljević", komentirajući jučerašnji slučaj mlade djevojke u Splitu koja je preminula, a bila je pozitivna na koronavirus, rekao da sve kronične bolesti bez obzira na dob su rizični čimbenici.

- Teži oblik infekcije u mladih može se očekivati upravo kod onih koji imaju neke kronične bolesti ili stanja. Mladi prebolijevaju infekciju u blagoj kliničkoj formi, brojni nemaju nikakve ili imaju zanemarive simptome, ali to ne znači da u toj dobnoj skupini ne može biti onih koji imaju težu kliničku sliku ili čak i nepovoljan ishod, rekao je Tešović u emisiji U mreži Prvog.

Dodao je da postoji imunološko posredovno stanje koje se pojavilo u sklopu pandemije, a to je multisistemni inflamatorni sindrom, povezan s kovidom.

- To je kombinacija dviju bolesti koje smo ranije znali Kawasakijeva bolest i toksički šok sindrom. 

Istaknuo je da nema puno takvih bolesnika, te da su dosada imali da slučaja. 

V.d. zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, kao novost je istaknula smanjenje broja dana samoizolacije sa 14 na 10 dana.

- Do sada smo imali odluku da je skraćena izolacija za one koji su pozitivni na koronavirus sa 14 na 10 dana, a od danas se skraćuje i samoizolacija za osobe koje nisu pozitivne ne koronavirus, ali su kontakti ranije pozitivnih osoba.

Kad je riječ o online nastavi rekla je da to zasada nije opcija.

- Ponašanje u školi i mjere trebaju biti paralelne s ostalim mjerama u društvu. Zatvaranje škola ima smisla ako se zatvori i ostalo. Ako toga nema onda samo zatvaranje škola nije efikasno jer djeca ne mogu biti u kući po cijele dane, oni će izlaziti i družiti se u privatnom okruženju i tu onda postoji mogućnost zaraze. Takvo razmišljanje da nastava potpuno pređe na daljinu mora biti u okviru cjelokupnog ponašanja i mjera u društvu, rekla je i dodala da je više od 10.000 učenika u samoizolaciji, a nešto više od 1.000 ih je aktivno pozitivnih. 

Tešović je dodao da selektivni prelazak na online nastavu ne može biti izolirani pokušaj da se obuzda epidemija i da se socijalno distanciranje ne može svesti samo na prelazak na online nastavu. 

Istaknuo je da oni na medicinskom fakultetu kombiniraju oblik neposredne i online nastave.

- Novost je da smo na stručnim poslijediplomskim studijima odlučili nastavu provoditi isključivo online jer veliki broj specijalizanata dolazi iz raznih dijelova Hrvatske i tako je smanjena mogućnost da se ti ljudi, koji su od iznimne važnosti, ne zaraze i da se istovremeno njihovim poslodavcima olakša situacija u ovoj fazi kad je svaki liječnik dobro došao u borbi s koronavirusom.

Zoran Đogaš, koordinator Covid centra Sveučilišta u Splitu rekao je da je situacija kod njih razmjerno povoljna i da pripreme koje su napravili tijekom rujna daju dobre rezultate, te da stvari drže pod nadzorom.

Igor Milić iz Ravnateljstva civilne zaštite kazao je da su jučer u funkciju stavili Arenu.

- Postavili smo 220 kreveta na trećoj etaži. Danas ćemo postaviti krevete na prvoj etaži. Druga etaža bit će za kolege koji tamo rade iz zdravstvenog sustava.

Istaknuo je da su spremni, da imaju dovoljno opreme i ako bude potrebno u Arenu mogu postaviti od 800-1000 kreveta. 

Približavamo vrhuncu epidemije, rekao je Tešović, dodavši da od početka epidemije nikada nisu bili ovako opterećeni i imali ovako veliki priljev pacijenata.

- Situacija se zasad ne smiruje. Po prvi puta imamo, i što se tiče pedijatrije, popunjene sve kapacitete i morat ćemo učiniti određene organizacijske promjene kako bi mogli idućih dana donekle normalno funkcionirati. 

Milić je još jednom apelirao na sve građane da poštuju mjere jer samo odgovornim ponašanjem možemo olakšati kolegama u zdravstvu da se opterećenje smanji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!