19:57 / 04.01.2021.

Autor: I.B./Dnevnik/HRT

Pavić Šimetin: Virus se može ponovno razbuktati, moramo se nastaviti pridržavati mjera

-

-

Foto: - / -

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, gostovala je u Dnevniku HTV-a.
Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je za Dnevnik HTV-a da se, s obzirom na pad broja aktivnih slučajeva s 25 na 8 tisuća, može reći da smo u epidemiji prošli najgore, no naglasila je da će to tako biti dok se pridržavamo epidemioloških mjera.

- Virus se može ponovno razbuktati i izmaći kontroli, upozorila je.

- Od Božića je prošlo određeno vrijeme, a obično treba dva tjedna kako bismo bili sigurni ima li druženje tijekom blagdana utjecaj na širenje pandemije, rekla je.

Nada se da su se građani pridržavali preporuka.

- Na jučerašnji dan cijepilo se 12.285 osoba, a danas još oko 1400, u Primorsko-goranskoj županiji cijepljeno je više od 700 osoba, u drugim županijama oko 450, a HZJZ je u Sisačko-moslavačkoj županiji cijepio 241 osobu. Prednost kod nove pošiljke Pfizer/BioNTechovog cjepiva imaju korisnici u domovima za starije, djelatnici domova te medicinsko osoblje, rekla je.

Što se zdravstvenih djelatnika tiče, kazala je da je odaziv velik.

- Dinamika dolaska cjepiva je da svaki ponedjeljak dolazi 17.550 doza, do sredine veljače, nakon toga dolazi još 2 kutije više, u jednoj je 975 doza, a onda se u ožujku povećava za još tri kutije. Očekuje se i Modernino cjepivo, a planira se da se njime cijepe starije osobe, istaknula je.

To je cjepivo, objasnila je,  manje zahtjevno u odnosu na Pfizer/BioNTechovo u smislu čuvanja, skladištenja.

- Teško je govoriti kada će početi cijepljenje Moderninim cjepivom, možda već sredinom siječnja, rekla je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!