11:19 / 20.11.2018.

Autor: E.L.S./HRT/Hina

Pavić: Štrajk je legitiman, ali plaće službenika ne možemo povećati više od 3 posto

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pavić je podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama već ove godine povećane za 6 posto, odnosno da je riječ o paketu vrijednom milijardu kuna.
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ocijenio je "legitimnom opcijom" najavljeni štrajk sindikata državnih i javnih službi, koji traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, ali naglasio je da je Vladin prijedlog povećanja plaća za 3 posto maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Odgovarajući na novinarska pitanja Pavić je podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama ove godine već povećane za 6 posto, odnosno da je riječ o paketu vrijednom milijardu kuna. Osim toga, istaknuo je, riješen je i prijevoz koji je stajao 140 milijuna kuna više nego lani, a božićnice i regres iznose još pola milijarde kuna.

Za sljedeću godinu, s tri posto povećanja plaće predvidjeli smo dodatnih milijardu kuna više u odnosu na ovu godinu. Prema tome, unutar proračunskih mogućnosti ponudili smo maksimum. No sutra ćemo ponovno sjesti kao pregovarački timovi, a u četvrtak održati mirenje i vjerujem da ćemo kroz dijalog nastaviti surađivati, kaže Pavić.

Poručio je da je štrajk legitiman, ali Vlada koja upravlja proračunom dala je maksimalnu ponudu koja je u skladu s proračunskim mogućnostima za iduću godinu.

Što se tiče nezadovoljstva sindikata mirovinskom reformom podsjetio je da je Vlada na njihov prijedlog ublažila odredbu o odlasku u mirovinu sa 67 godina života te će se s njezinom primjenom početi od 2033. godine, a ne od 2031. godine, kao što je bio prvotni prijedlog.

Najavio je da će Vlada za drugo čitanje u Hrvatskome saboru prijedlog zakona dodatno ublažiti oko penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu. To je, ističe, bio drugi glavni zahtjev sindikata, koje je ponovno pozvao na razgovore prije nego što se konačni prijedlog zakona uputi u saborsku proceduru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!