08:54 / 27.03.2019.

Autor: HRT

Pavić: Trenutačno radi 10.000 umirovljenika

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da želi umiriti hrvatske građane te da i dalje većina građana neće ići u mirovinu sa 67 godina starosti.
U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da želi umiriti hrvatske građane te da i dalje većina građana neće ići u mirovinu sa 67 godina starosti.

Prosjek hrvatskog odlaska u mirovinu je sa 30 godina i 2 mjeseca radnog staža, u Europskoj uniji je to sa 35 godina radnog staža, a u Njemačkoj i sa 37 godina, kazao je ministar.

- Jedan od ciljeva mirovinske reforme je produljiti godine radnog staža. Oni koji sa 60 godina budu imali 41 godinu radnog staža moći će ići u mirovinu, kao i oni koji sa 65 godina budu imali 41 godinu staža. Samo oni koji sa 65 godina starosti nisu uspjeli skupiti 41 godinu staža radit će do 67 godine, ponavlja ministar Pavić.

Kazao je i da su Hrvatska i Slovenija jedne od rijetkih država u EU koje poznaju institut prijevremene mirovine.

- U drugim državama ili ne postoji ili nastupa tek godinu, dvije, maksimalno tri godine prije redovnog odlaska, kazao je.

Na konstataciju urednice i voditeljice Elijane Čandrlić Glibote o tome da postoji dvojba može li pitanje odlaska u mirovinu uopće biti na referendumu jer se to odražava na državni proračun, Pavić je kazao da će se to pitanje na proračun odraziti u milijardama kuna te da je upravo mirovinska reforma pohvaljena u izvješću Europske komisije i u izvješću agencije S&P.

- Jedan od glavnih ciljeva mirovinske reforme su veće mirovine. To smo ostvarili, jer od 1. srpnja oni koji imaju minimalne mirovine imaju i dodatnih 3,13%. Umirovljenicima smo osigurali i dodatan rad. Onima koji su u 62. godini života i mlađi, nastojimo osigurati da imaju barem jednake mirovine kao i njihovi kolege prije. Nastojimo i ojačati drugi stup za najmlađe sugrađane koji će štedjeti 40 godina. To je prepoznato i na razini Europske komisije.

Najavljeni referendum u organizaciji sindikata u vezi s odlaskom u mirovinu nakon 67 godine starosti, Pavić smatra politikanstvom. Skupljanje potpisa za referendum ide u jeku kampanje za izbore u Europski parlament. Određene oporbene stranke uključuju se u cijeli projekt, kazao je ministar.

Nabrajajući pozitivne efekte mirovinske reforme kazao je da nije bilo "egzodusa" u prijevremenu mirovinu kao što je to bilo 2014. godine. Osim toga, svaki dan mi se javljaju poslodavci s mogućnošću da zaposle umirovljenike. Trenutačno je 10.000 umirovljenika koji rade, kazao je Pavić.

- Kada razgovaramo s umirovljenicima koji rade može se reći da čak i nije glavni  razlog novac, već žele biti uključeniji u društvo, žele se osjećati korisnima. Stoga mogu najaviti da ćemo za mjesec dana osigurati oko 75 mil. kn iz europskih fondova za programe aktivnog starenja.

- Svjesni smo da su mirovine male, ali maksimalno radimo na tome da one budu veće, kazao je Pavić i dodao da su 6,3% mirovine rasle u mandatu ove Vlade. Onima s najmanjim mirovina rast će još dodatnih 6%, a za ostale očekujemo da će biti porast od 3%, rekao je Pavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!